Ekstremni vremenski uvjeti prouzročili su goleme štete. Gubici se u Italiji i Njemačkoj broje u milijardama

Najveće štete prouzročile su ljetne oluje

FOTO: AFP

Poplave, tuča i drugi ekstremni vremenski uvjeti prouzročili su njemačkim osiguravateljima ove godine gubitke u ukupnom iznosu od 4,9 milijardi eura, što je preliminarnih 900 milijuna eura više nego u 2022., objavilo je u četvrtak udruženje osiguravatelja GDV. Gubici proizlaze iz osiguranih šteta nastalih na stambenim nekretninama, imovini u kućanstvima, poslovnim objektima i na motornim vozilima.

Snažne oluje tijekom ljeta prouzročile su veliku štetu koja je samo u kolovozu iznosila 1,5 milijardi eura. Oluje su bjesnile i u lipnju, prouzročivši štetu u iznosu više stotina milijuna eura, navodi se u priopćenju GDV-a. Glavninu troškova u godini na izmaku činile su štete od nevremena i tuče, u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi eura.

Poplave i druge oluje prouzročile su štetu u iznosu 900 milijuna eura, nešto manju od prosjeka. Međutim, prema GDV-u, osigurana šteta na motornim vozilima iznosila je 1,3 milijardi eura i bila je iznad dugoročnog prosjeka. Gubici su se zato uglavnom zadržali na razini visokog dugoročnog prosjeka od 4,9 milijardi eura, rekao je izvršni direktor GDV-a Joerg Asmussen, prema priopćenju.

Ogromne štete i za poljoprivredu

Još gore je prošla talijanska poljoprivreda. Vremenske nepogode poput tuče, tornada, obilnih padalina i toplinskih valova prouzročile su više od šest milijardi eura štete i talijanskoj poljoprivredi u 2023. godini, priopćilo je u četvrtak udruženje Coldiretti. Iznos uključuje štetu i na usjevima i na infrastrukturi, dodaju iz udruge.

Godinu su obilježile nagle i ekstremne promjene u vrlo kratkim vremenskim razdobljima, ističu. Krenulo je s teškom sušom koja je ugrozila ratarske kulture, a nastavilo se obilnim oborinama koje su se izmjenjivale s ekstremnom vrućinom. Jesen je bila blaga, ali sa snažnim prolomima oblaka koji su prouzročili tešku štetu u gradovima i na ruralnim područjima, podsjećaju. Početak zime obilježile su pak visoke temperature, koje su u prirodi izazvale kaos, objašnjavaju.

Tuče, tornada, toplinski valovi…

Poljoprivredi su posebno veliku štetu prouzročili ekstremni vremenski događaja, poput tuče, tornada, obilnih padalina i toplinskih valova, upozoravaju, procijenivši da bi proizvodnja maslinovog ulja mogla biti znatno ispod četverogodišnjeg prosjeka.

“Italija je u proteklih pola stoljeća urbanizacijom i obustavom proizvodnje izgubila gotovo 30 posto obradivog poljoprivrednog zemljišta i iskoristiva površina svedena je na samo 12,8 milijuna hektara”, rekao je predsjednik Coldirettija Ettore Prandini. To utječe na hidrogeološku stabilnost tla i rezultira deficitom u proizvodnji, objašnjava.