Ekvador legalizirao eutanaziju: 'Želim otići u miru. Ovo što proživljavam je bolno, usamljeno i okrutno'

Odluka je donesena kao odgovor na tužbu koju je pokrenula neizlječivo bolesna pacijentica

Ana Barrios, takes care of her quadriplegic husband Marco Guillen, at their house in Barquisimeto, Lara state, Venezuela on October 23, 2017. Marco Guillen became quadriplegic in an accident twelve years ago, amid Venezuela's deep economical crisis he desperately asks President Maduro's government to help him to live with dignity, meeting his medical necessities otherwise he pleads for euthanasia. (Photo by FEDERICO PARRA / AFP) / TO GO WITH AFP STORY by MARGIONI BERMUDEZ
FOTO: AFP / Ilustrativna fotografija

Ekvador je u srijedu dekriminalizirao eutanaziju, postavši druga latinoamerička zemlja koja je dopustila taj postupak, kao odgovor na tužbu koju je pokrenula neizlječivo bolesna pacijentica.

Ustavni sud je sa sedam glasova za i dva protiv otvorio vrata liječnicima da pomognu neizlječivim pacijentima da umru i za to ne budu kažnjeni zatvorom. Kazna za ubojstvo “ne može se primijeniti na liječnika koji provodi aktivni postupak eutanazije s ciljem očuvanja prava na dostojanstven život”, stoji u presudi suda.

‘Želim počivati u miru’

Tužbu je u kolovozu pokrenula Paola Roldan, koja boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), progresivnog neurološkog stanja poznatog i kao Lou Gehrigova bolest.

Ona je u tužbi osporila članak ekvadorskog kaznenog zakona koji je eutanaziju smatrao ubojstvom za koje je predviđena kazna između 10 i 13 godina zatvora. “Želim počivati u miru. Ono što doživljavam je bolno, usamljeno i okrutno”, rekla je Roldan, prikovana za krevet, na sudskom ročištu u studenome putem videoveze.

Nakon presude je poručila da je Ekvador postao “malo slobodniji i dostojanstveniji”. “Borba za ljudska prava nikada nije popločan put”, rekla je.

Presuda suda

Kolumbija je bila prva zemlja koja je dekriminalizirala eutanaziju, 1997. godine. Zakonodavci u Urugvaju i Čileu trenutno raspravljaju o tom pitanju, dok Meksiko ima takozvani zakon o “dobroj smrti” koji dopušta pacijentu ili njegovoj obitelji da odustane od održavanja života .

Nakon proučavanja Roldaninih argumenata, sud u ovoj tradicionalno konzervativnoj, većinski katoličkoj naciji presudio je da bi “nekome tko prolazi kroz takvu situaciju bilo nerazumno nametnuti obvezu da ostane živ”. “Svako ljudsko biće može donositi slobodne i utemeljene odluke kada je njihov osobni razvoj ugrožen, što uključuje mogućnost okončanja intenzivne patnje uzrokovane ozbiljnom i nepovratnom tjelesnom ozljedom ili ozbiljnom i neizlječivom bolešću”, navodi se.

Zakon o eutanaziji

Sud je zadužio Ministarstvo zdravstva da u roku od dva mjeseca izradi pravilnik o postupku. Ured pučkog pravobranitelja trebao bi izraditi nacrt zakona o eutanaziji u roku od šest mjeseci koji bi Kongres odobrio u roku od godinu dana.

Roldanin otac, koji potpuno podržava kćer, rekao je novinarima da ima pomiješane osjećaje o ishodu slučaja. Postoji “zadovoljstvo što je Paola uspjela ostvariti povijesni događaj, to je naslijeđe za ekvadorsko društvo”, rekao je. Ali mu je “srce napola slomljeno jer bi ishod mogao biti smrt moje kćeri”.