EPPO stao na kraj još jednoj bandi. Švercali su gorivo iz Hrvatske i Slovenije u Italiju pa utajili milijune eura

Zamrznuto je oko 300 milijuna eura sredstava od 59 osoba i 13 tvrtki

FOTO: screenshot Guardia di Finanza

Koordinirana istraga EPPO-a u Napulju, Bologni i Rimu razotkrila je kriminalnu skupinu koja je navodno uvozila gorivo na talijansko tržište i pritom sustavno izbjegavala plaćanje poreza. Istraga, kodnog imena “Fuel family” dovela je do sudskih mjera prema osmero osoba, objavljeno je danas.

Zamrznuto je oko 300 milijuna eura sredstava od 59 osoba i 13 tvrtki koje su bile dijelom prijevare. U srcu plana je kriminalno udruženje s najmanje 10 osumnjičenih, sumnjaju istražitelji. Neki od njih su obiteljski povezani, a proveli su ogromnu prijevaru s porezima, kako u Italiji, tako i u inozemstvu.

Petero osumnjičenih je u kućnom pritvoru, a troje se redovno mora javljati policiji. Osumnjičeni su za poreznu prijevaru, kriminalno udruživanje i pranje novca. Prema istrazi, gorivo su uvozili iz Hrvatske i Slovenije, ali i iz drugih zemalja. Imali su lanac od 40 trgovaca u Italiji koji bi jednostavno nestali bez ispunjavanja svojih poreznih obaveza. Na vrhu lanca je bila tvrtka u Rovigu i skladište u Magenti.

Nisu platili 260 milijuna eura poreza

Prema istražiteljima, većina goriva je u stvarnosti isporučena u to skladište, a ostatak je išao distributerima. Prema prikupljenim dokazima, generirane su fakture za simulirane transakcije u iznosu većem od milijardu eura. Time je nastala šteta od oko 260 milijuna eura neplaćenog poreza.

Kriminalna organizacija je osumnjičena i da je oprala više od 35 milijuna eura nezakonito stečenih sredstava, koristeći bankovne račune tvrtki u Mađarskoj i Rumunjskoj. Neplaćanje poreza je skupini omogućilo preprodaju goriva po ekstremno povoljnim cijenama za njih. Policija je na terenu bila u Napulju, Rimu, Caserti, Rovigu i Verbaniji.

Podsjetimo, jučer je talijanski ured EPPO-a blokirao u Rumunjskoj imovinu vrijednu oko 2,4 milijuna eura, a koju se dovodi u vezu s ljudima uključenima u prijevaru s gorivom. Isti je modus operiranja rezultirao i ovim današnjim uhićenjima.