EPPO u megaakciji dao pohapsiti mafijaše koji su iz EU fonda maznuli 600 milijuna eura da si pokupuju vile, Rolexe i Lamborghinije

Policija je danas uhitila više od 20 osumnjičenika u Italiji, Austriji, Rumunjskoj i Slovačkoj

A car of the Italian State Police is parked in front of the emergency access of Cardarelli hospital in Naples on November 12, 2020 amid a surge of COVID-19 cases in Naples overwhelming hospitals. The Italian government imposed tighter restrictions on another five regions on November 10 as it tries to stem escalating new cases of coronavirus, while still resisting a nationwide lockdown. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
FOTO: AFP

U sklopu velike istrage o golemoj prijevari povezanoj s europskim fondom za oporavak nakon pandemije, danas je uhićeno više od 20 osumnjičenika u Italiji, Austriji, Rumunjskoj i Slovačkoj. Na zahtjev tužitelja EU-a, 150 službenika policijskih jedinica za prijevare pritvorilo je osmero osoba, a još 14 njih stavljeno je u kućni pritvor nakon prekogranične istrage o navodnoj kriminalnoj organizaciji za koju se sumnja da je izvukla oko 600 milijuna eura iz europskog fonda za oporavak i otpornost, namijenjenih Italiji.

Policija je također pretresla domove i tvrtke, zaplijenivši imovinu, među kojima su stanovi i vile, kriptovalute, satovi Rolex, zlato i nakit, te luksuzni automobili Porsche, Lamborghini i Audi. Policija kaže da je navodnu prijevaru izvela zločinačka organizacija čiji su članovi profesionalci s velikim iskustvom u podnošenju zahtjeva za javna sredstva. Oni su pomogli osigurati novac za projekte vrijedne desetke milijuna eura, u kojima su trebali poboljšati konkurentnost i digitalizaciju talijanskih tvrtki.

Današnje akcije policije odvile su se diljem Europe uz angažman policijskih snaga Slovačke, Rumunjske i Austrije te uz Ured europskog javnog tužitelja (EPPO).

Koristili umjetnu inteligenciju za izradu lažnih dokumenata

Italija je najveći korisnik fonda EU-a za oporavak gospodarstava nakon pandemije. Dodijeljeno joj je 191,5 milijardi eura nepovratnih sredstava i zajmova za upravljanje i potrošnju. Vlada premijerke Giorgie Meloni nalazi se pod pritiskom da ispuni rokove potrošnje fonda i da završi projekte.

Financijska policija rekonstruirala je “sumnjive transakcije” i identificirala “pranje goleme nezakonite dobiti kroz složenu mrežu fiktivnih tvrtki pametno osnovanih u Italiji, Austriji, Slovačkoj i Rumunjskoj”, navodi se u objavi talijanske financijske policije.

Grupa je koristila “rafinirani ‘stroj’ za pranje novca, koristeći napredne tehnologije kao što su cloud usluge koje se nalaze u zemljama koje ne žele surađivati, kriptovalute, te umjetnu inteligenciju za izradu lažnih dokumenata.

EPPO ima puno posla u Italiji

Politico piše da su kriminalne organizacije kroz godine postale sve vještije u izvlačenju novca koji EU nudi za razvoj i obnovu. Kriminalne organizacije su se diverzificirale pa se više ne bave svojim tradicionalnim biznisom, poput reketarenja i pljački. Radije kradu subvencije i pomoć koju nudi EU, što im je ionako unosniji i pouzdaniji prihod.

“Broj istraga prijevara povezanih s EU-ovim fondom za oporavak naglo je porastao 2023. godine”, piše u svojem godišnjem izvješću EPPO, koji je odgovoran za istraživanje i procesuiranje kaznenih djela protiv financijskih interesa EU-a. Prošle godine otvoreno je više od 200 istraga o pronevjeri europskog novca, teškima ukupno više od 800 milijardi eura. Istrage vezane za fondove za oporavak sada predstavljaju oko 15 posto svih istraga kojima se bavi EPPO.

Italija je pod posebnim povećalom tužitelja zbog upravljanja novcem iz fonda za oporavak, a EPPO trenutno ima 179 otvorenih istraga povezanih s tom državom. Četvrtina istraga odnosi se na prevarante iz cijele Europske unije, koji osnivaju fiktivne tvrtke ili podmićuju javne dužnosnike, otkriva EPPO.