EU povjerenica: 'Postoji ogroman rizik od terorističkih napada. Stižu nam blagdani i vlada jaka polarizacija'

Ministri EU-a trebali bi razgovarati o sigurnosti u bloku u svjetlu ratova

Two members of the French police unit BRI (Research and Intervention Brigade - Brigades de recherche et d'intervention) walk on the Pont de l'Europe (Europe bridge), crossing the border with Germany over the river Rhine in Strasbourg, on December 12, 2018, as part of searches in order to find the gunman who opened fire near a Christmas market the night before, in Strasbourg, eastern France. Hundreds of security forces were deployed in the hunt for a lone gunman who killed at least two people and wounded a dozen others at the famed Christmas market in Strasbourg, with the French government raising the security alert level and reinforcing border controls. (Photo by Frederick FLORIN / AFP)
FOTO: AFP

Europska unija trenutno je suočena s povećanim rizikom od terorizma zbog rata u Gazi, rekla je u utorak povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson.

“S ratom između Izraela i Hamasa i polarizacijom koju on uzrokuje u našem društvu, s nadolazećom sezonom praznika, postoji ogromni rizik od terorističkih napada u Europskoj uniji”, rekla je povjerenica uoči sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a u Bruxellesu.

Dodatna sredstva za zaštitu

Johansson se osvrnula na napad nožem u subotu u Parizu u kojem je jedan njemački turist ubijen, a dvije su osobe ozlijeđene, kao i na prethodne napade.

Povjerenica je najavila da će “staviti na raspolaganje dodatnih 30 milijuna eura za zaštitu, primjerice, sakralnih objekata”. Ministri EU-a trebali bi razgovarati o sigurnosti u bloku u svjetlu ratova na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Rasprava o šengenskom području i napredak u reformi politike o azilu i migracijama također su na dnevnom redu.