Europska federacija novinara: ‘Napadi ministrice kulture na Telegram su nedopustivi. Zahtijevamo hitnu ispriku’

Ministrica opterećena aferom 'Geodetski fakultet' napada Telegram da objavljuje 'zlonamjerne lažne vijesti'. Međunarodna novinarska organizacija je zgrožena

‘Europska federacija novinara (EFJ) izražava ljutnju zbog neprihvatljivih komentara ministrice kulture i medija Republike Hrvatske na račun nagrađivane novinarke Dore Kršul i portala Telegram. Od ministrice zahtijevamo da se hitno ispriča i povuče svoje izjave’, napisali su u iznimno oštrom priopćenju

Europska federacija novinara (EFJ) u petak je zatražila momentalnu ispriku ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek zbog izjave s početka tjedna kada je prozvala Telegram i novinarku Doru Kršul da su “objavili lažnu vijest”. Osim isprike, EFJ od Obuljen Koržinek zahtijeva i da povuče svoju izjavu.

Tvrdnjom da Telegram i Kršul “šire lažne vijesti”, Obuljen Koržinek reagirala je na novo otkriće o tome da je tijekom obnove dvaput odobrila novac za 3D skeniranje Hrvatskog muzeja arhitekture, kojim upravlja Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Europska federacija novinara zbog izjava Obuljen Koržinek “izražava ljutnju zbog neprihvatljivih komentara na račun nagrađivane novinarke i portala Telegram”.

‘Tehnika diskreditacije’

Referirajući se na tvrdnju Obuljen Koržinek o Telegramovoj “zlonamjernoj lažnoj vijesti”, EFJ podcrtava kako tvrdnje o lažnim vijestima predstavljaju “učestalo korištenu tehniku diskreditacije”. Njena upotreba, dodaju, posebno je zabrinjavajuća za slobodu medija, pogotovo kada dolazi od ministrice zadužene za resor medija.

Iz EFJ-a napominju kako je od početka Telegramovog izvještavanja o malverzacijama s javnim novcem na Geodetskom fakultetu pokrenuta istraga Ureda europskog javnog tužitelja. Pritom je, dodaju, u studenom prošle godine uhićeno 29 ljudi. EFJ ističe i kako ovo nije prvi verbalni napad ministrice Obuljen Koržinek na novinarku Kršul. Podsjećaju da su i ona i premijer Andrej Plenković već pokušavali umanjiti otkrića Kršul i Telegram.

Ušutkavanje istraživačkog novinarstva

Predsjednica EFJ-a Maja Sever u današnjem priopćenju ističe kako nastavak napada ministrice kulture na novinarku Telegrama predstavlja uporan pokušaj ušutkavanja istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj. “Predstavnici izvršne vlasti, pogotovo oni koji moraju raditi na osnaživanju okvira za slobodan rad novinara, na novinarske upite ili otkrića ne smiju reagirati diskreditacijom i napadima te tvrdnjama o zlonamjernim lažnim vijestima”, kaže Sever. U demokratskoj državi, dodaje, političari moraju odgovarati na pitanja od javnog interesa, pogotovo o trošenju javnog novca.

EFJ pritom ističe kako novinari koji kritički preispituju poteze vladajućih, artikuliraju da im se rad znatno otežava. Podsjećaju, primjerice, kako su u saborskoj proceduri izmjene Kaznenog zakona čije bi odredbe kriminalizirale neovlašteno curenje dokumenata iz kaznenih postupaka. Zbog takvog zakonskog prijedloga, Hrvatsko novinarsko društvo pozvalo je građane na prosvjed 31. siječnja u 11 sati na Markovom trgu.