HND o napadu Nine Obuljen na Doru Kršul: ‘Ovo je sramotan ispad resorne ministrice’

'Ministrica je ovime otkrila svoj odnos prema važnosti neovisnog i profesionalnog novinarstva u demokratskom društvu', kažu iz HND-a

04.07.2023., Zagreb - Ministarstvo kulture predstavilo je u NSK  Pregled kulturnog razvoja i kulturnih politika u RH i nacrt Nacinalnog plana razvoja kulture i medija za radzoblje od 2023. do 2027. godine. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćenjem je najoštrije osudilo ispad ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek usmjeren na Telegramovu novinarku Doru Kršul, koja je istražila i dokumentirala malverzacije Geodetskog fakulteta novčanim sredstvima Europske unije, koja su, bez javnog natječaja, dobili od Ministarstva kulture i medija.

“Metodom ‘ubijte glasnika’, na neugodna pitanja o uhićenju dekana Geodetskog fakulteta i istražnim radnjama Ureda europskog javnog tužitelja vezanih uz otkrića naše kolegice, ministrica je pokušala diskreditirati je na osobnoj razini i pred javnošću dovesti u pitanje njezin profesionalni integritet”, navode iz HND-a.

“Stara je to i provjerena metoda izbjegavanja odgovornosti tako da se umjesto o temi, govori o novinarki i od nje napravi tema. I nije usamljen slučaj, nego standardna komunikacija najviših dužnosnika s novinarima. Od ministrice medija ipak smo očekivali bolje”, dodaju.

‘Napada umjesto da odgovora na pitanja’

Dora Kršul predsjednica je Zbora istraživačkih novinara i članica Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva, među najboljim novinarima svoje generacije i višestruka dobitnica HND-ovih godišnjih nagrada, od čega je dvije primila za istraživačko novinarstvo.

“Ministrica medija trebala bi poznavati temeljnu funkciju resora kojim se bavi i biti svjesna položaja s kojega nastupa kad ovako napada novinarku, umjesto da odgovori na pitanja”, kažu.

“Ministrica medija trebala bi poznavati temeljnu funkciju resora kojim se bavi i biti svjesna položaja s kojega nastupa kad ovako napada novinarku, umjesto da odgovori na pitanja. HND smatra opasnim način na koji najviši dužnosnici omalovažavaju novinare kako bi izbjegli odgovarati javnosti, i izražava zabrinutost jer resorna ministrica – koja jedan dan brani medije, a drugi dan s pozicije moći proziva novinare – otkriva njezin odnos prema važnosti neovisnog i profesionalnog novinarstva u demokratskom društvu”.

Kršul razotkrila mega skandal ministrice

Podsjetimo, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u izjavi novinarima u srijedu pokušala je demantirati Telegramova otkrića o poslu njenog Ministarstva i Geodetskog fakulteta. Pritom se, na osobnoj razini, obrušila na našu novinarku Doru Kršul, nastojeći joj diskreditirati integritet i profesionalizam, tvrdeći kako je novinarka postupala maliciozno i namjerno objavila netočne informacije.

Upravo zbog otkrića Dore Kršul o nenamjenskom trošenju EU sredstava na Geodetskom fakultetu, europski istražitelji pokrenuli su opsežnu istragu i utvrdili potencijalne milijunske malverzacije na toj ustanovi, nakon čega je uhićeno 29 osoba. Na malverzacije se sumnja, između ostalog, upravo i na projektu fakulteta i Ministarstva kulture.

Telegram je u srijedu, podsjetimo, objavio da je Obuljen Koržinek osobnom odlukom i bez javnog natječaja isplatila 19,1 milijuna kuna s PDV-om Geodetskom fakultetu za dubinsko snimanje zgrada nakon velikih potresa koji su 2020. pogodili Hrvatsku. Pri tome je taj posao, prema informacijama visokih izvora s fakulteta kao i razgovorima s neovisnim stručnjacima, bio debelo preplaćen.