Faktograf: Ovo su satelitske snimke koje dokazuju da je Drava International ilegalno gomilala plastiku u Osijeku

Osim toga, tvrdi Faktograf, snimke dokazuju da se i tvrtka proširila izvan ucrtanih gabarita

FOTO: Screenshot/Google Earth

Faktograf tvrdi da satelitske snimke pokazuju da je osječka tvrtka Drava International, u čijem je krugu prije dva dana buknuo golemi požar, gomilala više plastike nego što je to smjela po zakonu. Župan Ivan Anušić je gotovo odmah napao tvrtku i optužio ju da je odgovorna za požar, a župan je danas za Telegram potvrdio da je podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba tvrtke i nepoznatih počinitelja. Iz Županijske uprave su danas također potvrdili da je Anušić podnio prijavu.

“Da se radilo po zakonu i pravilu, ovdje ne bi bilo pola milijuna tona bačene plastike iz koje raste korov i trava. Ne bi ovdje bilo ovakvog požara jer je 20 tisuća kubika samo po zakonu koliko se moglo skladištiti, a ovdje je bilo pola milijuna”, rekao je Anušić.

Vlasnik kaže da je sve bilo u redu

Zvonko Bede, vlasnik tvrtke, javno je odgovorio Anušiću tijekom današnjeg prosvjeda ispred tvrtke, gdje su mu zaposlenici davali podršku. “Ne može netko pričati o 500.000 tona plastike. U Dravu nije ušla kila plastike koja nije izvagana i za koju se ne zna”, rekao je danas Bede. Telegramov Drago Hedl napisao je i portret kontroverznog ‘kralja plastike’, s dugim poduzetničkim stažem i istaknutom epizodom u privatizaciji.

Bede je danas za RTL komentirao prijavu župana Anušića i najavio da će podnijeti prijavu protiv župana. “I za njega i za mene isti zakoni vrijede. Samo što je on sada u malo boljoj poziciji, ali vidjet ćemo na kraju kako će to biti. Ja nisam nikog napadao, nisam ništa napravio, radimo po zakonu i propisu. Imao dozvole. Ova lupetanja oko količina, to nije normalno. Pa u Dravu nije ušla kila materijala koji nije odvagan i koja nije u papirima. Demantiram sve totalno”, kaže Bede.

Vatrogasni zapovjednik: ‘Količina plastike bila je nepregledna’

No, vatrogasni zapovjednik Goran Ivković je za Faktograf danas izjavio da je u krugu tvrtke bila “nepregledna količina plastike”. “Riječ je o površini od oko devet hektara, a visina tih paleta s balama plastike je između šest i sedam metara. Velika je šteta, ekološka katastrofa”, rekao je Ivković.

Faktograf je izveo i jednostavan izračun: kada se devet hektara (90.000 kvadratnih metara) pomnoži sa 6,5 metara visine, dolazi se do cifre od oko 585.000 kubnih metara. Navode dalje i da je samo polovica tog prostora bila ispunjena plastičnim otpadom, to bi bilo i dalje znatno više od količine koja je navedena u dozvoli.

Smjeli su imati 61.320 kubnih metara otpada

Uz dozvolu je priložen i elaborat o gospodarenju otpadom, u kojem stoji da je dopušteni kapacitet skladištenja tvrtke Drava International višestruko manji od onoga koji je dočekao vatrogasce. Službeno, skladišni prostor iznosi 29.000 kvadratnih metara, dok 30 posto skladišne površine otpada na manipulativni prostor i protupožarni put. Stoga, korisna površina skladišta iznosi 20.440 metara kvadratnih. Pomnoži li se ta površina s dopuštenom visinom skladištenja od tri metra, dolazi se do iznosa od 61.320 kubnih metara, ističe Faktograf.

Faktograf je potom tražio i objašnjenje od autora elaborata, inženjera Damira Đurđevića, koji je rekao kako se ne sjeća što točno piše u elaboratu, te da “nema kompjuter pred sobom”. “Međutim, vi govorite o stanju sada, a ja sam pisao o onome što je bilo prije godinu dana. To je sirovina koja dolazi i odlazi, vrlo vjerojatno se promijenilo. U godinu dana se puno toga može promijeniti”, rekao je Đurđević, koji je potvrdio da je izašao na teren da bi provjerio kapacitet. “Jesam bio na terenu, bilo je tako, da. Kako bih vam to objasnio – njima je to sirovina, ona dolazi, oni će nekad imati više, nekad manje, to nema veze s elaboratom”, kaže inženjer Đurđević.

Đurđević je komentirao i Anušićeve navode da se “enormne količine plastike talože 20 godina”. “Ako je nekakav ured u Županiji nešto izdao, imao je dokumentaciju za to. Inspektori u Županiji nekoliko puta idu na teren, izrađuju i fotodokumentaciju… Lako je sad reći da se to skuplja godinama, što nisi stao pa pitao za enormne količine kada si ih ugledao?” pita Đurđević.

Širili se izvan ucrtanih gabarita

Faktograf je provjerio satelitske snimke pa je utvrdio da se Drava International od trenutka dobivanja dozvole u listopadu prošle godine proširila izvan gabarita predviđenog skladišnog prostora, uključujući i prostora predviđenog za prihvat plastike i njegovu separaciju. Međutim, to nije spriječilo tvrtku da dobije dozvolu na deset godina.

Tvrtka se i ranije, prema pisanju Faktografa, proširila izvan ucrtanih gabarita. Na zapad se širila još 2015. godine, a to širenje se odvijalo daleko od pogleda s ceste, što nije trebala biti prepreka za okolišne inspektore, dodaju.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja priopćilo je da tvrtka nije smjela skladištiti više od 20.000 tona plastike, no površina koja je bila prekrivena plastikom sugerira da su se u pogonima tvrtke nalazile znatno veće količine.