Fantastičan zaplet skandala koji je uzdrmao kinesku Partiju: Xijev ljubimac spetljao se s britanskom špijunkom, a onda je uskočio Putin

Čini se da je riješen misterij nestanka kineskog ministra vanjskih poslova Qina Ganga

FOTO: Pixsell

Već gotovo osam mjeseci diplomate diljem svijeta zbunjuje iznenadni nestanak kineskog ministra vanjskih poslova Qin Ganga. Stručnjaci za unutrašnje političke prilike u toj zemlji predložili su različita rješenja ovog misterija, ali službeni Peking nije potvrdio niti demantirao njihova nagađanja.

Na kraju je prevladala teorija prema kojoj su Qinov pad s visokog položaja u kineskoj vladi i nestanak iz javnosti povezani s njegovom izvanbračnom aferom. Naime, mnogi vjeruju kako se Qin, Iako je u braku s drugom ženom, upustio u vezu sa poznatom hongkonškom TV novinarkom po imenu Fu Xiaotian. Kada je Fu 2022. rodila dijete čiji je otac bio nepoznat javnosti, i to neposredno prije nego što se Qin vratio u Kinu s položaja veleposlanika u SAD-u, proširile su se glasine da je otac baš on.

Eskalacija ljubomore među kolegama

Priča je privukla pažnju javnosti i ubrzo izazvala buru na kineskim društvenim mrežama. No, bi li izvanbračna afera, čak i ako je rezultirala djetetom, bila uzrok tako brzog i potpunog urušavanja karijere kineskog ministra vanjskih poslova? Prije nekoliko mjeseci, Wall Street Journal objavio je priču prema kojoj je Qina pokopalo to što bi dijete rođeno u SAD-u potencijalno moglo ugroziti njegovu sposobnost da zastupa interese Kine u odnosima s Amerikancima.

Danas je The Washington Post objavio više detalja o spletkama koje su presudile Qin Gangu, zbog kojih priča o njegovom padu zvuči kao vrlo napet špijunski triler. Kako su novinarima WP-a objasnili neimenovani američki dužnosnici, Qinov brzi uspon kroz strukture vlasti uzrokovao je ljubomoru brojnih njegovih kolega u ministarstvu vanjskih poslova. Smatrali su ga ljubimcem kineskog predsjednika Xi Jinpinga, čiji je šef protokola Qin bio ranijoj fazi karijere.

Naklonost koju je svemoćni Xi pokazivao prema mlađem Qin navodno je posebno ogorčila Wang Yia, njegovog prethodnika na mjestu ministra vanjskih poslova (i nasljednika, budući da je vraćen na mjesto prvog čovjeka diplomacije kada je Qin nestao). Wang je u međuvremenu postao direktor Ureda Komisije za vanjske poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, a neprijateljstvo između njega i Qina doseglo je takve razmjere da su ga neki novinari opisivali terminom vendetta ili krvna osveta.

Ni CIA ne zna ništa

Osim sukoba s Wangom i bulumentom ljubomornih kineskih diplomata, postoje i druge teorije o tome što je dovelo do Qinovog pada. Najzanimljivije među njima uključuju nagađanja da je Fu bila agentica neke strane obavještajne službe i da su njezine špijunske aktivnosti kompromitirale Qina. Jedan je američki diplomat rekao novinaru WP-a kako je čuo da je sam Qin ruski agent. Prema jednom drugom, sada bivšem američkom dužnosniku, koji je dugo surađivao s Pekingom, Peking sumnja da je Fu bila britanska agentica, i to više od više od desetljeća.

Nažalost, WP nije uspio potvrditi niti jednu od sočnih špijunskih priča, pa tako sudbina Qin Gana ostaje misterij koji naglašava kakvom je neprobojnom tajnošću ovijena kineska jednostranačka država. Čak ni CIA-i, vjerojatno najveća svjetska obavještajna služba, nije uspjela doznati detalje o aferi koja je presudila donedavnom ministru vanjskih poslova.

“Nadugo i naširoko smo istraživali što se dogodilo s Qinom, ali on kao da je nestao s lica Zemlje, izbrisan kao u Staljinovo doba u Sovjetskom Savezu”, rekao je visoki dužnosnik administracije predsjednika Joea Bidena, koji pomno prati Kinu. “Ne možemo vam ponuditi nikakve relevantne informacije”, bio je odgovor kineskog veleposlanstva na pitanje o Qinovom nestanku i glasinama o špijunskoj aferi. Glasnogovornik CIA-e također je odbio komentirati bilo što o Qinu, kao i glasnogovornik britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Upleli su se i Rusi

Dakle, Qin je nestao iz javnosti 25. lipnja prošle godine, a službeno je smijenjen s dužnosti mjesec dana kasnije. Intrigantno, na dan kada je nestao, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko posjetio je Peking radi razgovora na visokoj razini. Je li Rudenko donio dokaze da je Qin kompromitiran? I znači li to da je Vladimir Putin učinio Xiju veliku uslugu, zbog čega može računati na benevolenciju Pekinga?

To je verzija koju je kolumnistu WP-a, Davidu Ignatiusu, iznio bivši američki dužnosnik. Rekao je da je ruska Federalna služba sigurnosti prethodno upozorila kinesko Ministarstvo državne sigurnosti da je Fu agent britanske Tajne obavještajne službe. Ali Ministarstvo sigurnosti oklijevalo je krenuti protiv ministra vanjskih poslova bez “čvrstih” dokaza, objasnio je bivši američki dužnosnik.

Pokušao samoubojstvo kad je doznao istinu

Glasine da je Fu špijunka doprle su i do Washingtona, pa je Bidenova administracija od CIA-e i Britanaca pokušala doznati je li to istina. Usprkos nemalom trudu, Bijela kuća nije dobila potvrdu priče o obavještajnima aktivnostima lijepe novinarke, rekao je viši dužnosnik američke vlade. No, to nije spasilo ministra koji se s njom spetljao. Što god da je bio okidač za njegov pad, Qin (57) je uhićen ubrzo nakon što je u lipnju nestao iz javnosti.

U verziji događaja koju prepričava bivši američki dužnosnik, ministar vanjskih poslova nije znao za navodne obavještajne veze svoje ljubavnice. Kada su mu one otkrivene, bio je toliko pogođen da je pokušao počiniti samoubojstvo. Prema toj verziji događaja, Qin je bio hospitaliziran u posebnoj ustanovi za visoke kineske vojne i političke dužnosnike, poznatoj kao “Bolnica 301”. Za to nema neovisne potvrde.

Gdje je Fu?

Fu, 40, također je nestala i gotovo je sigurno da je uhićena i zatvorena. Poput Qina, i ona je doživjela je meteorski uspon, postavši zvijezda kada je dobila posao voditeljice programa “Talk With World Leaders” na Phoenix TV-u, kineskoj televiziji pod kontrolom države. Zanimljivo, posljednji svjetski vođa kojeg je u emisiji intervjuirala bio je baš Qin. No, taj je posao izgubila 2022., iste godine kada je u SAD-u rođen njezin sin. Dijete navodno dobila uz pomoć surogat majke, mada u toj priči postoji mnoštvo nejasnoća.

Detalje o tome kako su se diplomat i novinarka upoznali objavio je Financial Times. Osoba bliska Fu rekla je da je Qina prvi put susrela u Londonu oko 2010. godine, nakon što je završila studij na Cambridgeu i zaposlila se na Phoenix TV-u. Qin je bio postavljen u Velikoj Britaniji kao otpravnik u kineskom veleposlanstvu. No, vezu su navodno započeli tek desetljeće kasnije, kada se ponovno sreli u Pekingu.

Qin je meteorskom brzinom napredovao kroz strukture kineske diplomacije nakon što se vratio u Kinu 2011. Služio je kao glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova tri godine, a zatim, do 2017., kao direktor protokola istog ministarstva, u kojem je bio zadužen za organiziranje Xijevih putovanja. Sadašnji i bivši američki dužnosnici kažu da je u toj ulozi razvio bliske veze s kineskim predsjednikom.

Gospođe su se sprijateljile

Razvijanju odnosa s predsjednikom doprinijela je Qinova žena Lin Yan, koja se sprijateljila s Xijevom suprugom Peng Liyuan. Prema jednom kineskom višem dužnosniku, veza je postala toliko čvrsta da je Qinova žena pekla tradicionalnu, simobličnu slasticu, mjesečeve kolače, za Xijevu ženu, što pokazuje da je smatrana gotovo članicom obitelji.

Bliskost s obitelji Xi vjerojatno je pomogla Qinu da preskoči nekoliko prečki na ljestvici napredovanja koja je normalna u Kini, i uspne se do položaja ministra vanjskih poslova u relativno mladoj dobi. Kako je već spomenuto, tako brz uspjeh potaknuo je ogorčenje među njegovim kolegama u diplomatskoj službi.

“Qinova poniznost prema Xiju bila je uvreda za rigidnu hijerarhiju koju je uspostavio legendarni osnivač Ministarstva vanjskih poslova, Zhou Enlai,” objasnio je Christopher K. Johnson, bivši viši kineski analitičar CIA-e koji sada vodi konzultantsku tvrtku China Strategies Group. “Izbila je svađa koja je podijelila kineske diplomate”, dodao je, istaknuvši kako ublažavanju napetosti nije doprinijelo ni to što je Xi inzistirao da Komunistička partija uzurpira brojne dužnosti ministarstva u oblikovanju vanjske politike.

Fu je postala indiskretna

Kada se Qin uzdigao, njegova navodna afera s Fu moga je postati problem za bilo koju stranu obavještajnu službu za koju je novinarka radila. Naravno, špijunske službe vole imati visoko pozicionirane agente, ali nije im drago kada ti agenti naglo završe na pretjerano istaknutim mjestima i tako privuku pažnju kontraobavještajaca iz matične države, što može ugroziti čitavu špijunsku mrežu.

Usprkos svemu, čini se da problema nije bilo tijekom nekoliko godina veze koje je Qin proveo služeći kao kineski ambasador u SAD-u. Ali nakon što se vratio kući početkom 2023. kako bi preuzeo mjesto ministra vanjskih poslova, situacija su Fu postala je nezgodna. Naime, novinarka je počela je objavljivati indiskretne ​​podatke o svojoj bebi na zapadnim društvenim mrežama.

Tako je prvo otkrila da bebin otac nije Amerikanac, a potom je oko Qinova rođendana, 19. ožujka, objavila rođendansku čestitku anonimnom ocu, piše Financial Times. Postoji mogućnost da je takvim postupcima konačno privukla previše pažnje, i Qinovim neprijateljima dala streljivo koje su trebali da ga odstrijele s dužnosti. Kako je svojevremeno objasnio WSJ, u kineskom sustavu nedolično seksualno ponašanje često se koristi kao način da se diskreditira dužnosnike za koje se smatra da su nelojalni stranačkom vodstvu.

Veza sa ženom osumnjičenom da špijunira za stranu silu svakako se može smatrati prekršajem iz sfere nelojalnosti Partiji. Kada se ima na umu i to da je Qin aferom izdao vlastitu suprugu, koja je, spomenuli smo, bliska prijateljica supruge Velikog vođe Xija, priča o njegovom padu postaje znatno jasnija.