Filipinac zadao smrtonosni ugriz pitonu dugom tri metra. Lokalci ga izroštiljali i servirali na gozbi

'Promislio sam i shvatio da mi je jedina šansa da je ugrizem za vrat, da se malo olabavi'

03 December 2021, Hamburg: A reticulated python (Malayopython reticulatus) wriggles over a tree trunk at Hagenbeck Zoo. Photo: Axel Heimken/dpa (Photo by AXEL HEIMKEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
FOTO: Axel Heimken/dpa (Photo by AXEL HEIMKEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Boljulio Aleria (48) vozio se bezbrižno na svojem motociklu kroz Antequeru u provinciji Bohol na Filipinima kad mu je put prepriječila ogromna zmija. Aleria se zaustavio i pokušao dati zmiji do znanja da je pušta da prijeđe cestu, no zmija je imala druge planove: smatrala ga je svojim sljedećim plijenom pa je gmiznula prema njemu.

Trometarski reptil mu je zario svoje oštre duge zube u ruku, pa mu se omotao oko struka i pokušao ga stegnuti. “Ugrizao me. Morao sam pustiti motor. Sljedeće što znam je da se mota oko mene. Sve se dogodilo tako brzo”, rekao je Aleria za lokalne medije dok je ležao u svojoj bolničkoj postelji.

Herojski ugrizao zvijer

No, 48-godišnjak nije ostao dužan zmijurini. “Mislio sam da sam gotov ako ne uzvratim. Promislio sam i shvatio da mi je jedina šansa da je ugrizem za vrat, da se malo olabavi. Grizao sam je sve dok se koža nije ogulila. Kad se koža ogulila, zagrizao sam je još jače. Zagrizao sam joj u meso, a tek tada je popustila”, prepričava dramatičan okršaj s hladnokrvnom zvijeri.

Unatoč gubitku krvi koji mu je izazvao vrtoglavicu, Aleria se nekako dogegao do najbliže kuće, iz koje su mu zvali liječnike. “Osjećao sam vrtoglavicu. Izgubio sam veliku količinu krvi”, rekao je Aleria, kojeg su hitno odvezli u u bolnicu Guverner Celestino Gallares u gradu Tagbilaran na liječenje. Zmijini očnjaci probili su mu zapešće, no imao je sreće. Nisu mu probili važne arterije. Lokalni mediji objavili su sliku muškarca kako leži u bolničkom krevetu, zavijene krvave ruke, s tragovima krvi na licu.

No, tu zmiji, koja je skončala od ugriza Filipinca, nije bio kraj. Mještani su razgrabili njezine ostatke i bacili je na roštilj, što je, piše Daily Mail, uobičajeno jelo u zemlji. Liječnici su muškarcu prepisali antibiotike i pustili ga kući na daljnje liječenje i oporavak.

Tragedija u selu načelnika Ante

Toliko sreće i spretnosti kao Aleria nije imala pedesetčetverogodišnja baka koju je prošle godine u Indoneziji pojeo tri i pol metarski piton. Bakica Jarah nestala je tog kobnog petka u šumi u blizini svoje obiteljske kuće u pokrajini Jambi, na zapadnom otoku Sumatra. Mještani su krenuli u potragu, pa su pronašli ogromnu zmiju s natečenim trbuhom.

Kada su ju rasporili, unutra su pronašli tijelo bake. Načelnik općine Anto je tada rekao da je vjerojatno trebalo dva sata da žena umre, od zmije koja ju je ugrizla da je ukliješti na mjestu, prije nego što se omotala oko nje i brzo je ugušila.