Foto. Bijesni zbog jeftinog uvoza iz Ukrajine, saboteri u Poljskoj uništili 160 tona žita. Zelenski im prijeti

Spor između Ukrajinaca i Poljaka kulminirao je u nedjelju

FOTO: @OlKubrakov/Twitter

Spor oko izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda kulminirao je u nedjelju. Poljski saboteri vandalizirali su vagone, pa se 160 tona žita prosipalo po tračnicama u blizini sela Kotomierz, u sjevernoj Poljskoj. Potpredsjednik ukrajinske vlade osudio je taj čin i opisao ga “neodgovornim”.

“Ove slike pokazuju 160 tona uništenog ukrajinskog žita. Žito je bilo u tranzitu do luke Gdanjsk, a zatim u druge zemlje. Ovo je četvrti slučaj vandalizma na poljskim željezničkim kolodvorima. Četvrti slučaj koji će proći nekažnjivo i bez odgovornosti”, piše Oleksandr Kubrakov, potpredsjednik ukrajinske vlade, na Twitteru.

Kasnije u nedjelju, oglasio se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. “Ako se ne pronađu koraci za rješavanje problema na granici s Poljskom, pronaći ćemo načina za zaštitu našeg biznisa”, upozorio je Zelenski i istaknuo da su se ovakvi incidenti na granici s Poljskom, nakon početka ruske invazije, događali i ranije.

Ministar kaže da takvi postupci ‘nisu dobri’

Poljski poljoprivrednici ovog su mjeseca prosvjedovali protiv, kako kažu, nepoštene konkurencije iz Ukrajine i propisa Europske unije o okolišu. Blokirali su granične prijelaze s Ukrajinom i autoceste te prosipali ukrajinske proizvode iz željezničkih vagona.

“Znamo da prosvjedi u kojima se prosipa žito nisu dobri”, priznao je poljski ministar poljoprivrede Czeslaw Siekierski tijekom konferencije za novinare. No, istovremeno je kritizirao Ukrajinu, pa je rekao da je reakcija s njihove strane na slične incidente “otišla predaleko”.

Policija istražuje incident

Donald Tusk, poljski premijer, rekao je u petak da će klasificirati granične prijelaze s Ukrajinom, kao i obližnje ceste i željeznice, kao kritičnu infrastrukturu. Tusk kaže da će se time dati jamstvo da će “vojna i humanitarna pomoć stići ukrajinskoj strani bez ikakvih kašnjenja”.

Tusk se odazvao i na poziv Zelenskog da posjeti granicu kako bi okončao blokadu i prosvjede poljoprivrednika, opisavši ih kao “mjere nacionalne sigurnosti”. Lidia Kowalska, glasnogovornica policije sjevernog poljskog grada Bydgoszcz, rekla je za Reuters da se “istražuju pojedinosti i okolnosti prosipanja žita, za koje smo dojavu dobili u 9.30”.

Jeziv podsjetnik za Ukrajince

Neki smatraju da bi pravi krivci za prosipanje žita mogli biti ruski agenti. “Napade na ukrajinsko žito organiziraju provokatori predvođeni Rusijom. Nema sumnje da je njihov cilj uništiti poljsko-ukrajinske odnose i potkopati Poljsku. Stoga ne mogu razumjeti zašto poljska država ne uhiti FSB-ovce ili zaštiti vlakove sa žitom”, piše na Twitteru Sergej Sumlenny, direktor Europskog centra za otpornost.

Drugi ističu traumatičnu sličnost prosvjeda za Ukrajince, koji ih podsjeća na Holodomor, glad iz 1930-ih uzrokovanom sovjetskom poljoprivrednom kolektivizacijom, piše The Telegraph. “Ne mogu ni početi izražavati koliko je ovo apsolutno bolesno, čak i na čisto simboličnoj razini za Ukrajinu. Tijekom Holodomora, gladi koju je umjetno stvorila Moskva između 1932. i 1933. godine, Rusi su bacali ukrajinsko žito”, kaže Ariana Gic, viša savjetnica u Centru za istočnoeuropsku demokraciju.