Foto. Oluja izazvala kaos: u Ninu brod završio nasukan na cesti, na zadarskom području palo kiše kao u pola Hrvatske

Poplavljeni su gotovo svi dijelovi Zadra, a olujno jugo odsjeklo je od kopna većinu otoka

FOTO: Ravnateljstvo civilne zaštite

Hrvatsku obalu sinoć je zahvatilo snažno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i obilnim padalinama. Ekstremnih vremenskih uvjeta bilo je u tri obalne županije – Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Primorsko-goranskoj.

Posebno je jaka oluja bila na zadarskom području – u Ninu je brod završio nasukan na cesti. Od jučer navečer do jutros na tom su području pale čak 164 litre kiše po četvornom metru.

Skoro cijeli Zadar poplavljen

Poplavljeni su gotovo svi dijelovi Zadra, a olujno jugo odsjeklo je od kopna većinu otoka, potvrdio je Hini voditelj Meteorološke postaje u Zadru Anđelko Vidović.

“Nevrijeme, praćeno jakom grmljavinom, počelo je u nedjelju oko 20 sati i trajalo do ponedjeljka rano ujutro. Na zadarskom je području palo kiše kao u pola Hrvatske, a jučer iza 14 sati zabilježen je najjači udar juga – 25,5 metara u sekundi, što odgovara brzini od oko 98 kilometara na sat”, dodao je.

Veliki problemi na zapadu grada

Vatrogasci u Zadru su imali 21 intervenciju tijekom noći i 12 u jutarnjim satima. Najgore stanje je u zapadnom dijelu grada.

“Najviše je bilo ispumpavanja podruma, garaža i prizemnih stambenih prostora, automobili su ostali u vodi, a intervencije smo imali u Zadru, u Kožinu, Diklu i Petrčanima, na otoku Ugljanu, u Ninu i Ražancu”, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.

U prekidu više trajektnih linija

Istaknuo je da je zbog velikog broja intervencija angažirana i Državna intervencijsku postrojba Zadar kao ispomoć vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Zadar, a u ostalim dijelovima županije intervenirala su dobrovoljna vatrogasna društva.

Još uvijek je u prekidu trajektna linija Biograd – Tkon na otoku Pašmanu, a putnici i vozila preusmjeravaju se na liniju Zadar (Gaženica) – Preko na otoku Ugljanu.

Situacija je nešto bolja, ali s drugačijim problemima na području Primorsko-goranske županije. Jučer je Županijski centar 112 Rijeka zabilježio desetak poziva građana vezano uz srušeno stablo na prometnici u Malom Lošinju te polomljenog telefonskog stupa u naselju Kastav.

Bujice i granje na prometnicama

U naselju Matulji došlo je do kratkotrajnog nestanka električne energije. Uslijed velikih količina vode na kolniku dolazilo je do privremenih ograničenja brzine na dionicama autoceste A6 Rijeka-Zagreb. Neke ceste imale su problem s lokalnim bujicama i granjem te je promet zbog toga usporavan.

Bilo je problema i s pomorskim prometom. U prekidu su bile sve trajektne, katamaranske i brodske linije na području kvarnerskog akvatorija, osim trajektne linije Valbiska (Krk) – Merag (Cres). Srećom, nakon 23 sata, vjetar praćen naletima kiše počeo se smirivati i cestovni i pomorski promet se normalizirao.

Stabla su padala i na šibenskom i na drniškom području. U Šibeniku je grana stabla pala na vozilo što je prouzročilo materijalnu štetu. Na tehničkoj intervenciji bili su angažirani vatrogasci JVP Šibenik. U Drnišu je stablo palo na prometnicu, o čemu su obaviještene policija i cestarska služba koje su isto uklonili.