Ovako danas izgleda sjeverni Jadran, poplavljene rive i ulice. Meteorolozi: 'Srušen je rekord, vodostaj nije bio ovakav još od 1929.'

Nevrijeme prolazi cijelom zemljom

FOTO: PIXSELL

Na mareografskoj postaji u Bakru u petak je zabilježen vodostaj koji za 107 centimetara premašuje srednju morsku razinu. To je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od 1929. kada je utemeljena postaja u Bakru, izvijestili su s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Vodostaj je zabilježen u 09:24, a s Geofizičkog odsjeka PMF-a objasnili su da je nekoliko mogućih čimbenika koji su pridonijeli tako visokoj morskoj razini. “Prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora, tj. uzdignuća morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra. Dodatni su čimbenik plimne oscilacije, koje su u navedeno vrijeme podržale pojavu visoke vode”, izvijestili su.

Također su naveli da pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, a brzina tog porasta u zadnjim desetljećima u Jadranu iznosi oko tri milimetra godišnje.

Razina mora kod Pule Sasa Miljevic/PIXSELL
Šetnica u Puli Sasa Miljevic/PIXSELL
Biciklist na poplavljenoj šetnici u Puli Sasa Miljevic/PIXSELL
Plima u Puli Sasa Miljevic/PIXSELL
Visoka razina mora u Puli Sasa Miljevic/PIXSELL

Poplavljena riječka tržnica

Središnja riječka tržnica u petak je ponovno poplavljena uslijed plime, juga i kiše koja pada na riječkom području, pa su za građane postavljeni pontonski prijelazi. Na nekoliko lokacija uz zgrade u središtu grada preventivno se postavljaju brane.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke Hinko Mance rekao je da središnja gradska tržnica uobičajeno poplavi za jakoga juga i visoke razine mora pa se očekuje povlačenje vode nakon smirivanja vremena. U riječkom Art kvartu zbog niske razine područja, kao i slijevanja vode s prometnica, preventivno se postavljaju brane na objekte kao što je Dječja kuća, koji se nalaze na najnižim točkama, kazao je.

Brane, odnosno veće s pijeskom, postavljaju se na još nekoliko lokacija, tj. kod poslovnih prostora u središtu Rijeke, kako bi se spriječilo njihovo poplavljivanje. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su neke trajektne, katamaranske i brodske linije na riječkom, kao i na zadarskom, šibenskom i splitskom području.

Poplava u Rijeci, djevojka sa psom Goran Kovacic/PIXSELL
Južina u Rijeci Goran Kovacic/PIXSELL
Nevrijeme u Rijeci Goran Kovacic/PIXSELL
Poplava u Rijeci Goran Kovacic/PIXSELL
Jako jugo u Rijeci Goran Kovacic/PIXSELL

Poplavljene šetnice u Rovinju, Umagu

More je još jutros u Rovinju poplavilo rivu, a slično se dogodilo i u Vrsaru. IstraIN javlja da je plima izražena diljem istarske obale. Osim Rovinja i Vrsara, more se, pišu, izlilo i u Fažani, Poreču i Umagu. Zatvoren je i Antenal u Novigradu, a fotoreporteri su zabilježili prizore mora koje se prelilo na šetnicu u Puli.

Osim obale, jaka kiša praćena vjetrom pogodila je i Zagreb. Još nema podataka o količini kiše koja je pala. No, još jutros javljeno je kako je zaustavljen rad sljemenske žičare. Holding je napomenuo kako će ona započeti s radom čim to dopuste vremenski uvjeti.

DHMZ javlja kako je samo do osam sati jutros mjestimice u Gorskome kotaru i na sjevernome Jadranu pala obilna kiša – lokalno i više od 100 milimetara po metro četvornom. Jutros su pod žutima alarmom zbog obilnih oborina bile istarska I gospićka regija, a nešto kasnije je to prošireno i na zagrebačku regiju. Ostatak zemlje je pod žutim alarmom zbog niza vremenskih uvjeta, jakog vjetra, pljuskova s grmljavinom i obilnih oborina.

Oboreno stablo u Puli Sasa Miljevic/PIXSELL
Posljedice nevremena, Pula Sasa Miljevic/PIXSELL