Foto. U Podravini se prevrnuo kamion pun svinja. Pobjeglo ih desetak, traže ih lovci

Načelnik stožera Civilne zaštite nije mogao potvrditi sa sigurnošću jesu li svinje zaražen

Foto: SiB.hr
FOTO: Sib.hr

U Podravskoj Moslavini se jutros prevrnuo kamion koji je prevozio svinje iz mjesta Pačetin u Osječko-baranjskoj županiji prema Čakovcu, piše SiB.hr. Dio svinja se nakon nesreće razbježao, dok je drugi dio ostao uz kamion.

Načelnik stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić potvrdio da je do nesreće došlo i rekao da je dio svinja izašao iz vozila nakon nesreće. “Načelnik općine Podravska Moslavina izvijestio nas je o ovoj nesreći i da je dio svinja nakon oštećenja izašao”, kaže.

Foto: SiB.hr Sib.hr
Foto: SiB.hr Sib.hr

Jesu li svinje zaražene?

Kamion je bio uredno zapečaćen i posjedovao sve potrebne dokumente za prijevoz svinja. Trenutno je u bijegu još desetak svinja, organiziraju se ekipe lovačkog saveza koji će pristupiti njihovom hvatanju.

“Mi smo kao županija poduzeli sve preventivne mjere, edukacije svih svinjogojaca, bez barijere, pretkategorizacija se vrši, pred nekoliko dana je župan imao sastanak sa svim načelnicima i gradonačelnicima i drugim službama. Kuga ne pozna granicu i možda je pitanje kad će se pojaviti i moramo poduzeti sve, ali ovo je zaista nesretan slučaj”, rekao je Lukić i dodao kako je veterinarska služba dopustila da se ovaj kamion kreće u drugu županiju uz sve moguće papire.

Foto: SiB.hr Sib.hr
Foto: SiB.hr Sib.hr

Lukić nije mogao potvrditi sa sigurnošću jesu li svinje zaražene, ali je napomenuo da su bile podvrgnute vizualnom pregledu te da su prijevoznici dobili potrebne dozvole za prijevoz. Detalji o zdravstvenom stanju svinja će biti provjereni od strane veterinarske službe.

Foto: SiB.hr Sib.hr