Foto. Vlada zabranila kupovinu kruha u pekarama nedjeljom, Istrani počeli instalirati kruhomate

Automati se postavljaju u manjim mjestima u kojima često postoji tek jedan dućan

FOTO: Općina Medulin

U Medulinu te naseljima Pomer i Banjole u okolici Pule postavljeni su samoposlužni kruhomati, javlja Glas Istre. Kruh iz aparata, navodi ovo istarsko glasilo, uskoro će se ponuditi i u Vintijanu.

Kruhomati Panissimo, koje opskrbljuje pazinska tvrtka Reginx iz mjesta Grubiši, u spomenutim naseljima su pokrenuti krajem prošle godine te se svakodnevno pune svježim pekarskim proizvodima koji se mogu platiti gotovinom i karticama.

Svježi proizvodi, piše Glas Istre, omotani su u najlone i svakodnevno su dostupni stanovništvu. Kruhomati će po svemu sudeći olakšati kupovinu pekarskih proizvoda nakon što je Vlada Andreja Plenkovića uvela kontroverznu zabranu rada nedjeljom i blagdanima iz koje nisu izuzete ni pekarnice, koje poput trgovina smiju raditi samo 16 nedjelja u godini. Građanima je tako de facto, pogotovo u manjim mjestima koja imaju tek po jedan dućan, nedjeljom kupovina kruha odlukom Vlade zabranjena.

Olakšan pristup namirnicama

Jedna od bizarnosti zabrane i novog Zakona o trgovini jest da su benzinske crpke preuzele ulogu pekarnica te u svom asortimanu redovito nude kruh. Ipak, nekoliko trgovina pekarskog lanca Pan-Pek doskočilo je zakonu i nedjeljom radi normalno pa figuriraju kao ugostiteljski objekti, ali za to vrijeme ne prodaju kruh i pekarske proizvode.

Iz Općine Medulin, komentirajući postavljanje kruhomata, poručili su da je njihova želja bila da mještanima olakšaju pristup osnovnim namirnicama. Kruhomati se nalaze kod autobusne stanice u Pomeru, kod Kaštanježa u Banjolama, na Ližnjanskoj Cesti uz autobusnu stanicu te iza crkve Gospe od Zdravlja u centru Medulina.