Foto: Zvonko Bede, kontroverzni vlasnik Drava Internationala, u lisicama doveden na ispitivanje u DORH

Tereti ga se za teška kaznena djela protiv okoliša, ugrožavanje okoliša otpadom te dovođenje u opasnost života i imovine

18.01.2024., Osijek - Privodjenje Zvonka Bedea i osumnjicenih za odovornost pozara u Drava International, Zvonko Bede u pratnji policije stigao u opcinsko drzavno odvjetnistvo Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Zvonko Bede, vlasnik osječke tvrtke za preradu plastike Drava International u kojoj je lani izbio golemi požar, doveden je na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo Osijek. Na ispitivanje je stigao u pratnji policije s lisicama na rukama.

Privođenje Zvonka Bedea Photo: Davor Javorovic/PIXSELL Davor Javorovic/PIXSELL
Privođenje Zvonka Bedea Photo: Davor Javorovic/PIXSELL Davor Javorovic/PIXSELL
Privođenje Zvonka Bedea Photo: Davor Javorovic/PIXSELL Davor Javorovic/PIXSELL

Teška kaznena djela protiv okoliša

Bede i još dva osumnjičenika iz tvrtke osumnjičeni su za teška kaznena djela protiv okoliša, ugrožavanje okoliša otpadom te dovođenje u opasnost života i imovine, izvijestila je policija.

Ne navodeći identitete, policija je izvijestila kako je utvrđena osnovana sumnja da su 71-godišnji Bede, tvrtka Drava International, koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom, i 47-godišnjak iz Osijeka protivno zakonskim odredbama skupljali, odlagali, uvozili i prevozili otpad.

Također se sumnja da su Bede, Drava International kao pravna osoba i 46-godišnjak iz okolice Osijeka počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

Bede se aktivno branio

Tereti ih se, među ostalim, da u tvrtki nisu postavili propisane naprave za zaštitu od požara, nisu ih održavali u ispravnom stanju niti su ih pokrenuli kod izbijanja požara, čime su doveli u opasnost život i tijelo ljudi i imovinu većeg opsega.

Bede je jučer ispitan u policiji, a odvjetnik Mate Matić rekao je novinarima da je njegov branjenik iznio aktivnu i cjelovitu obranu, odgovarao na sva pitanja te da “nije bilo detalja kojeg nije prezentirao”. Matić je ponovio da je ovakva akcija “gotovo nevjerojatna” tri mjeseca nakon požara i smatra da za nju “vjerojatno postoji neki drugi razlog”.