Ovo su grubi propusti koji su doveli do golemog požara u Osijeku, a za koje policija tereti kontroverznog poduzetnika

Policija provodi istragu golemog požara u tvornici za preradu plastike kontroverznog vlasnika Zvonka Bedea

Screenshot: N1
FOTO: Screenshot: N1

Kriminalisti osječke policije provode istragu golemog požara koji se dogodio u najvećoj hrvatskoj tvrtki za preradu plastike Drava International u prigradskom naselju Brijest u vlasništvu Zvonka Bedea. Policija je, ne navodeći identitet muškaraca, priopćila da su 71-godišnjak i 47-godišnjak upravljali postrojenjima u kojima se koriste opasne tvari ili odvijaju opasni postupci bez ikakvih normativnih podloga.

Odlagali su, skupljali, uvozili i prevozili otpad i s njim gospodarili i postupali na način koji može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, podzemlja i zdravlje ljudi, pri čemu se promijene prouzročene onečišćenjem ne mogu dulje vrijeme otkloniti i nastala je velika nesreća u vidu požara otpadne plastike. Time su počinili kazneno djelo Ugrožavanje okoliša postrojenjem.

Nalaze se u pritvoru

Policija je utvrdila da 71-godišnjak i 46-godišnjak iz okolice Osijeka nisu postavili propisane naprave za zaštitu od požara, nisu ih održavali u ispravnom stanju i nisu ih pokrenuli kod izbijanja požara čime su doveli u opasnost život i tijelo ljudi i imovinu većeg opsega.

Time su osumnjičeni za kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Sva trojica su pritvorena. Jučer je obavljen pretres doma vlasnika Drava Internationala Zvonka Bedea u Osijeku. Požar uskladištene plastike na otvorenom prostoru u Brijestu buknuo je 4. listopada poslije ponoći.

U gašenju požara je sudjelovao veliki broj profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Tijekom intervencije tri vatrogasca su ozlijeđena, od kojih jedan teže.

Otprije poznat po radu

Gusti crni dim koji je duže vrijeme sukljao s deponije plastike, postavilo je pitanje u kojoj je mjeri za pravu ekološku katastrofu odgovoran vlasnik Drava Internationala. Upitna je bila količina zagađenja zraka i kvaliteta voća i povrća na otvorenim prostorima stanovnika okolnih naselja.

Prema pisanju Telegrama, riječ je o poduzetniku koji je otprije poznat po svojem radu. Iza njega stoji dug poduzetnički staž – od vremena kada je njegova manufaktura Bema proizvodila dijelove za kemijske olovke koje su sastavljali zatvorenici Osječkog zatvora, preko privatizacijskog pustošenja devedesetih do statusa ”kralja plastike”, kako su mu znali tepati mediji.

Njegov je doprinos industrijskoj kataklizmi Osijeka pozamašan i devastirajući. Stavio je ključ u bravu Tvornice žigica Drava, Grafičke tvornice Litokarton (koja je solidno radila do njegova preuzimanja), a potom je upropastio i osječku Namu, robnu kuću u samom srcu grada, čiji je interijer pretvoren o kojekakve mini-butike, svaštare, mjenjačnice, revizorske i odvjetničke urede i samoposlugu koju je na kraju prodao Konzumu. Tu su još tri upropaštene tvrtke Doseg, Plasteks i Eko-Slavonija.