Potvrđeno Telegramu: uhićen je kontroverzni vlasnik Drave International, osječke tvrtke u kojoj je izbio onaj golemi požar plastike

Početkom listopada je u prostoru tvrtke Drava International u Brijestu planuo požar u skladištu plastike

Požar u Brijestu
FOTO: Pixsell

Policija pretresa dom vlasnika najveće hrvatske tvrtke za preradu plastike Drava International Zvonka Bedea u Osijeku. Dio je to istrage ogromnog požara koji je u listopadu buknuo u pogonu te tvrtke u prigradskom naselju Brijest.

“Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom provode kriminalističko istraživanje nad tri osobe, koje se dovode u vezu s požarom u tvornici za preradu plastike od 4. listopada 2023. godine”, priopćeno je iz osječke policije. Kriminalističko istraživanje provodi se u suradnji s osječkim Općinskim državnim odvjetništvom.

Odvjetnik Mate Matić za Telegram je rekao da je Bede uhićen i potvrdio da mu se pretresa dom. “Točno je, idem prema tamo, na putu sam. Razloge ne znam. Bojim se da politika ima prste u tome”, rekao je odvjetnik za Telegram.

Ozlijeđeni vatrogasci

Požar uskladištene plastike na otvorenom prostoru u Dravi International u osječkom prigradskom naselju Brijest buknuo je 4. listopada poslije ponoći, a u gašenju je sudjelovao veliki broj profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Tijekom intervencije tri vatrogasca su ozlijeđena, od kojih jedan teže.

Gusti crni dim koji je duže vrijeme sukljao s deponije plastike, postavilo je pitanje u kojoj je mjeri za pravu ekološku katastrofu odgovoran vlasnik Drava Internationala. Upitna je bila količina zagađenja zraka i kvaliteta voća i povrća na otvorenim prostorima stanovnika okolnih naselja. Zbog sumnje u kazneno djela protiv opće sigurnosti u vezi s izbijanjem požara plastike tadašnji osječko-baranjski župan Ivan Anušić podnio je kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba iz tvrtke i nepoznatih počinitelja.

Prema pisanju Telegrama, riječ je o poduzetniku koji je otprije poznat po svojem radu. Naime, nakon što je upropaštena Tvornica žigica, jedan od simbola osječke industrije prije Domovinskog rata, Bede je planirao tu atraktivnu lokaciju spojiti s Aninim grobljem, udaljenim samo 900 metara od središnjeg osječkog Trga Ante Starčevića.

Upropašteno više tvrtki

Iza njega stoji dug poduzetnički staž – od vremena kada je njegova manufaktura Bema proizvodila dijelove za kemijske olovke koje su sastavljali zatvorenici Osječkog zatvora, preko privatizacijskog pustošenja devedesetih do statusa ”kralja plastike”, kako su mu znali tepati mediji.

Njegov je doprinos industrijskoj kataklizmi Osijeka pozamašan i devastirajući. Stavio je ključ u bravu Tvornice žigica Drava, Grafičke tvornice Litokarton (koja je solidno radila do njegova preuzimanja), a potom je upropastio i osječku Namu, robnu kuću u samom srcu grada, čiji je interijer pretvoren o kojekakve mini-butike, svaštare, mjenjačnice, revizorske i odvjetničke urede i samoposlugu koju je na kraju prodao Konzumu. Tu su još tri upropaštene tvrtke Doseg, Plasteks i Eko-Slavonija.