Fotografija iz zraka savršeno prikazuje razmjere devastacije obale kod Umaga: 'Ovo je djelo stranaca, prednjače Slovenci'

'Kuće su većinom legalne, ali ima nelegalnih građevina', tvrdi gradonačelnik Umaga

FOTO: Screenshot/HRT

Grad Umag objavio je ovih dana opširno priopćenje u kojem upozoravaju na “uzurpaciju, devastaciju i privatizaciju pomorskog dobra”. U njemu se ističe da je Istra postala “europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore”.

Navodi se i da je bespravna gradnja, uzurpacija šumskog i poljoprivrednog zemljišta te pomorskog dobra “karcinom” koji dnevno izjeda istarsku županiju i ugrožava normalnu kvalitetu života građana.

“Da apsurd bude veći, ta bespravna, nelegalna okupacija je djelo većinom stranih državljana, gdje prednjače državljani Slovenije, uz pomoć i asistenciju ‘domaćih domoljuba'”, piše u priopćenju Grada Umaga.

‘Ovo je vapaj’

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese kazao je za HRT da na području grada imaju oko “8 kilometara obale koja apsolutno nije dostupna građanima niti turistima”, te da je “ona devastirana, okupirana i jedini način je da se to riješi bio vapaj prema onima koji to mogu riješiti”. “Ovo naše priopćenje je jedno od vapaja. Koje su institucije zakazale?

Ako se radi o građevini, tada je građevinska inspekcija, ako se radi o zaštiti okoliša, tada je nadležna inspekcija određenog ministarstva, tu je i pomorska inspekcija, a i rudarska inspekcija u određenim dijelovima jer se radi o pomorskom dobru koje je bogatstvo građana Republike Hrvatske”, kazao je Bassanese te dodao da problem traje desetljećima.

Kazao je kako su taj dio obale “okupirali” vlasnici kuća prvi red do mora koji su fizički onemogućili pristup do mora. “Kuće su većinom legalne, ali ima nelegalnih građevina”, kazao je gradonačelnik, dodavši kako je većinom riječ o stranim državljanima, Slovencima.

Prijave Inspekciji

Bespravni molovi uredno imaju uklesane adrese da se točno zna kojoj kući pripadaju. Ako poželite staviti svoj ručnik tijekom ljeta, došlo bi do fizičkog obračuna s domaćinima, ispričali su komunalni redari za HRT.

Na pitanje što će poduzeti, gradonačelnik Umaga kazao je kako očekuje da će se novim zakonom spustiti ovlasti na pomorskog redara. “Onda će početi prijave građevinskoj inspekciji u Ministarstvu pomorstva i svima onima koji su na vrijeme trebali zaštititi prostor”, zaključio je Bassanese.