Gasi se Cijepise, stranica čuvenog Vinka Kojundžića koju su hrvatski građani skupo platili

Kojundžić posljednjih godina dobro posluje s ministarstvom zdravstva, otkako je Beroš zasjeo na čelo resora

FOTO: SCREENSHOT NOVA TV

Danas se gasi stranica ministarstva zdravstva cijepise.zdravlje.hr. “Stranica “cijepise.zdravlje.hr” će se ugasiti dana 06.10.2023. godine, kao i pripadajuća usluga iskaza interesa za cijepljenje. Na cijepljenje se možete predbilježiti izravno putem portala e-Građani ili uz pomoć Vašeg izabranog liječnika opće/obiteljske medicine. Cijepljenje možete i bez predbilježbe obaviti na cijepnim punktovima županijskih zavoda za javno zdravstvo”, piše na portalu.

Radi se o stranici koja je najavljena tijekom pandemije koronavirusa 2020. godine, a proradila je krajem veljače 2021. Portal je tada bio aktivan samo nekoliko sati nakon čega je opet postao nedostupan pa se pojavila poruka: “Probni rad portala dana 23.02. od 18:00 do 21:00 je završio”.

Koristili su besplatan alat WordPress

Stranicu je radila firma Cuspis, što je Telegram saznao nakon što je naš glavni programer u izvornom kodu stranice pronašao potpis firme Cuspis. Prije toga Telegram je slao dva mjeseca upite i od Beroševog ministarstva nikako nismo uspijevali dobiti jasan odgovor. Iz koda je također vidljivo da za izradu platforme za cijepljenje građana korišten besplatan alat WordPress, koji najčešće koriste blogeri.

Saznali smo i koliko je koštala izrada stranice nakon nekoliko dodatnih i tjednima dopunjavanih upita dobili smo odgovor i kako je cijela prilagodba informacijskog sustava za cijepljenje protiv Covida stoji 4,467.515.63 kuna (u što je uključen PDV). No vlasnik Cispusa Vinko Kojundžić to je demantirao da je cijeli projekt koštao više od četiri milijuna kuna, tvrdeći da su dobili nešto manje od 200 tisuća kuna za izradu stranice.

Inače, Kojundžić posljednjih godina dobro posluje s ministarstvom zdravstva, točnije od 2018. godine, otkad je tamo prvo na mjesto pomoćnika, a zatim ministra zasjeo Vili Beroš.