Gosti se usred noći razbježali iz slavne islandske Plave lagune nakon seizmičkog roja od 1400 potresa

Islandska agencija za civilnu zaštitu izdala je upozorenje o 'fazi neizvjesnosti'

FOTO: AFP

Jedna od najpopularnijih islandskih turističkih atrakcija zatvorena je nakon što je poluotok Reykjanes pogodilo oko 1400 potresa u 24 sata, “seizmički roj” koji je potaknuo strahove da bi brzo mogla uslijediti vulkanska erupcija.

Iz slavne Plave lagune, geotermalnog lječilišta jugozapadno od Reykjavika, najavili su u četvrtak da će zatvoriti svoja vrata na tjedan dana nakon jačeg potresa koji je to područje pogodio oko ponoći, a nakon kojeg je uslijedilo čak oko 800 manjih potresa.

Mnoštvo prestravljenih gostiju napustilo je ljetovalište tijekom noći. Islandska internetska stranica Víkurfréttir izvijestila je da je oko 40 gostiju otišlo u noći, dodajući da je kamenje palo na cestu do predvorja hotela.

Seizmički roj

Poluotok Reykjanes bio je u stanju pripravnosti posljednjih tjedana. Islandska agencija za civilnu zaštitu izdala je upozorenje o “fazi neizvjesnosti”, što je stupanj koji se odnosi na događaj koji je već započeo i mogao bi dovesti do potencijalne prijetnje ljudima, imovini, zajednicama ili okolišu. Od 25. listopada bilo je oko 22.000 potresa izmjerenih u seizmičkom roju, uglavnom na jugozapadu Islanda.

U četvrtak je Islandski meteorološki ured objavio da je od ponoći zabilježio oko 800 potresa, a u posljednja 24 sata oko 1400 te da se može očekivati ​​nastavak seizmičke aktivnosti. Ipak, ističu da nema naznaka vulkanske erupcije.

Nakupljanje magme

Potres koji se dogodio u noći sa srijede na četvrtak imao je magnitudu 4.8 i bio je najjači od početka pojačane seizmičke aktivnosti 25. listopada, piše Guardian.

“Dok se nakupljanje magme nastavlja, može se očekivati ​​seizmička aktivnost na poluotoku Reykjavik jer prodiranje magme uzrokuje povećanu napetost u tom području”, rekao je glasnogovornik Islandskog meteorološkog ureda.