Grad Zagreb ponovno se oglasio o smradu koji je zabrinuo građane. Objavili što je bilo u kanalskom sustavu

Izmjerena je plinska atmosfera i ustanovljena je koncentracija onečišćenja ispod dozvoljene granice

Čišćenje kanalizacije, ilustracija
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Na području Maksimira, Petrove ulice i Srebrnjaka u Zagrebu se u utorak širio nesnosan smrad zbog kojega su se neki građani požalili na mučninu i glavobolju. Iz Grada su rano poslijepodne priopćili da se radi o “mirisu iz kanalizacijskog sustava, a ne iz vodoopskrbnog sustava” te da su na terenu sve hitne službe i komunalna društva.

Prema informaciji koja je iz Grada Zagreba stigla u kasnim popodnevnim satima, “hitne intervencije sektora Odvodnje (Vodoopskrba i odvodnja) postupile su na poziv građana i Centra 112, izašle su na teren te je ustanovljeno da se radi o točkastom onečišćenju u kanalskom sustavu”.

“Izmjerena je plinska atmosfera i ustanovljena je koncentracija onečišćenja ispod dozvoljene granice. Za svaki slučaj se pristupilo provjetravanju i ispiranju dijela kanalskog sustava navedenog područja”, navode u priopćenju.

Na teren izašla policija i inspektori

Iz Državnog inspektorata ranije su potvrdili da su njihovi inspektori izašli na teren nakon što ih je Županijski centar 112 obavijestio o neugodnom mirisu u javnom sustavu odvodnje.

Na terenu je bila i policija. Dobili su dojavu građana spomenutog područja o neugodnom mirisu te su o svemu obaviještene i nadležne institucije, a policija je na licu mjesta osiguravala prostor.

Dio građana tvrdio je da se neugodni mirisi šire s Instituta Ruđer Bošković. Iz te ustanove su priopćili da sve kemikalije zbrinjavaju u skladu sa zakonom. “Institut kemikalije ne ispušta u sustav javne odvodnje i kanalizacije, već zbrinjavanje kemikalija za potrebe Instituta provodi ovlaštena pravna osoba”, navode u priopćenju.