Što se događa u Zagrebu? Ljudi se žale na nepodnošljiv smrad, upravo se oglasili Grad i Institut Ruđer Bošković

Tvrde i da nije bilo intervencija pružanja medicinske pomoći koje se mogu povezati s ovim događajem

30.07.2021., Zagreb - Prazne zagrebacke ulice ljeti. Maksimirska ulica.   Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Grad Zagreb oglasio se o neugodnom mirisu koji se širi na dijelu grada od Srebrnjaka do Kvaternikovog trga, a o kojem su nadležne službe obavijestili građani spomenutih zagrebačkih kvartova.

Iz Grada kažu kako se radi o “mirisu iz kanalizacijskog sustava, ne iz vodoopskrbnog sustava”, te da su na terenu sve hitne službe i komunalna društva. “Intervencijom koordinira Ravnateljstvo civilne zaštite, koje je na teren pozvalo Inspekciju zaštite okoliša i Vodopravnu inspekciju”, objavio je Grad Zagreb.

Iz Državnog inspektorata ranije su za Telegram potvrdili da su njihovi inspektori na terenu nakon što ih je Županijski centar 112 obavijestio o neugodno mirisu u javnom sustavu odvodnje.

Nije bilo intervencija liječnika

“Po dostupnim informacijama, nema ispuštanja štetnih tvari u okoliš izvan samog sustava, a samo onečišćenje će biti pročišćeno na Centralnom pročistaču otpadnih voda. Korisnik usluge koji je izazvao onečišćenje bit će poznat nakon nalaza inspekcije”, objavili su iz Grada.

Poručuju i da prema podacima Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, nije bilo intervencija pružanja medicinske pomoći koje se mogu povezati s ovim događajem.

Oglasio se Institut Ruđer Bošković

S obzirom da su se u javnom prostoru pojavila tvrdnje građana da se neugodni mirisi šire s Instituta Ruđer Bošković (ORB), oglasili su se iz te znanstveno-istraživačke kuće. “Institut Ruđer Bošković sve kemikalije zbrinjava u skladu s internim Pravilnikom o zbrinjavanju svih vrsta otpada iz tehnološkog procesa i mulja iz procesa odvoda te u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13, 73/17, 14/19, 98/19).

Institut kemikalije ne ispušta u sustav javne odvodnje i kanalizacije, već zbrinjavanje kemikalija za potrebe Instituta provodi ovlaštena pravna osoba”, navodi se u priopćenju s IRB-a koje prenosi Jutarnji list.

‘Redovno ispitujemo otpadne vode’

S Instituta poručuju da se redovito, četiri puta godišnje, provodi analiza i ispitivanje otpadnih voda koju obavlja neovisni vanjski akreditirani laboratorij Škole narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar. “Navedenim redovnim analizama nikada nije ustanovljena povećana koncentracija kemikalija, uključujući organska otapala.

Odjel zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite od zračenja danas, 2. veljače 2024. godine, proveo je interni nadzor kojim nisu utvrđene okolnosti koje bi ukazivale na odstupanje od propisanih procedura zbrinjavanja ili na ispuštanje kemikalija u otpad”, ističu na Ruđeru.