Građani zbog požara u Osijeku dobili SMS poruke upozorenja na njemačkom jeziku. MUP dao objašnjenje

Kažu da poruke ovisi o postavkama jezika na mobilnom uređaju

04.10.2022., Osijek - U pogonu osjecke tvrtke "Drava international" kod prigradskog naselja Brijest u srijedu poslije ponoci doslo je do pozara uskladistene plastike na otvorenom prostoru Photo: Borna jaksic/PIXSELL
FOTO: Borna jaksic/PIXSELL

Zbog velikog požara koji je izbio u tvrtki “Drava International” na putu iz Osijeka prema Brijestu i širenja dima, Sustav za obavještavanje Civilne zaštite – SRUK jutros je poslao SMS obavijest stanovnicima Osijeka. Poruka SRUK-a upućuje građane da, radi potencijalne opasnosti od štetnih plinova zbog požara plastike u Brijestu, zatvore prozore i ograniče izlazak izvan kuće samo na nužne situacije. Prvo su poslali upozorenje, a nakon toga stigla je i SMS poruka.

Dio građana prvu poruku dobio je na njemačkom jeziku nakon čega su se društvenim mrežama proširile fotografije na kojima stoji sljedeće upozorenje: “Wir bitten die Burger, die Fenster zu schliessen und nicht nach draussen zu gehen, es sei denn, dies ist aufgrund der moglichen schadlichen Auswirkungen von Gasen aufgrund des Plastikbrands in Brijesto erforderlich.”

Upozorenje na njemačkom jeziku

Odgovor ministarstva

Ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je na upit Indexa. Ističu da poruke putem Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama – SRUUK šalju svim korisnicima mobilnih telefona na određenom području, uključujući i strance.

Današnjim sustavom SRUUK, telekom operaterima je naređeno da pošalju ukupno 102,302 poruke, pri čemu je 92,409 korisnika bilo hrvatskih, dok su preostali bili strani korisnici. Stranim korisnicima su poruke poslane na engleskom jeziku, osim njemačkih i austrijskih korisnika koji su dobili poruke na njemačkom jeziku.

“Važno je napomenuti da prikaz poruka ovisi o postavkama jezika na mobilnom uređaju, uključujući tvorničke postavke (firmware), koje ovise o tržištu za koje je uređaj namijenjen, iako je možda kupljen u Hrvatskoj. Ako uređaj ima postavke jezika različite od jezika poruke (na primjer, mađarski), prikazat će samo poruku na hrvatskom jeziku”, rekli su iz MUP-a.