Novi debakl. U Osijeku divlja suludi požar, a građanima su slali SMS upozorenja na njemačkom jeziku

Građani su upozoreni da zatvore prozore i ne izlaze van, a nekima je upozorenje stiglo na njemačkom jeziku

FOTO: Borna Jaksic/PIXSELL

Zbog velikog požara koji je buknuo u tvrtki “Drava International” na izlazu iz Osijeka prema Brijestu i dima koji se širi, Sustav uznemiravanja Civilne zaštite – SRUK poslao je jutros stanovnicima Osijeka SMS poruku upozorenja.

“Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike na Brijestu”, piše u SMS-poruci SRUK-a koja je jutros stigla građanima. Prvo je odaslano upozorenje, a potom je stigao i SMS.

Međutim, dio građana prvu poruku dobio je na njemačkom jeziku. Društvenim mrežama šire se fotografije zaslona mobitela na kojima stoji sljedeće upozorenje:

Upozorenje na njemačkom jeziku

Sustav upozorenja u testnoj fazi?

Portal Index neslužbeno doznaje da se upozorenje koje su građani dobili emitira odvojeno od SMS-a te da je to još uvijek u testnoj fazi.

No, ovoga puta je SMS upozorenja barem poslan, za razliku od olujnog nevremena koje je u srpnju protutnjalo zemljom i odnijelo nekoliko života uz priličnu materijalnu štetu. Tada je nastala kakofonija službenih objašnjenja oko SRUUK-a (sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama) te opravdanja građanima zašto putem njega nije stigla poruka o nadolazećoj nepogodi.

SRUUK je u punom pogonu od početka kolovoza.