Grlić Radman na božićnoj gala-večeri u Sydneyju govorio o slučaju hrvatske šestorke i 'ožiljcima iz komunističke Jugoslavije'

Radi se o slučaju šestorice Hrvata koji su 1981. osuđeni za pripremu više terorističkih napada u Australiji

FOTO: MVEP

Hrvatski ministar diplomacije Gordan Grlić Radman nalazi se u posjetu Australiji. Nakon Pertha u petak, Grlić Radman jučer i danas boravi u Sydneyju, gdje se susreo s hrvatskom zajednicom na božićnoj gala večeri u organizaciji brojnih hrvatskih udruga.

Kako navode u priopćenju iz MVEP-a, Grlić Radman je istaknuo kako je hrvatska dijaspora diljem svijeta odigrala važnu ulogu za međunarodno priznanje Hrvatske. Podsjetio je pritom da su mnogi od nazočnih imali ulogu i u borbi Hrvatske za neovisnost.

‘Hrvati još uvijek nose ožiljke’

“Hrvati još uvijek nose ožiljke koji su nam naneseni pod komunističkom Jugoslavijom zbog naše težnje za slobodom, povijesnim hrvatskim identitetom ili prakticiranjem vjere, čak i izvan naših granica. To je dio razloga zašto pozorno pratimo slučaj hrvatske “šestorke” ovdje u Sydneyju”, istaknuo je.

Naglasio je, stoji dalje u priopćenju, da Hrvatska ima puno pouzdanje u pravosudni proces prijateljske države Australije s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti i u čiji pravosudni sustav vjerujemo, no izrazio je spremnost potpore Vlade RH pri nastavku sudske istrage Novog Južnog Walesa u svrhu rasvjetljavanja svih činjenica navedenog slučaja.

Zaključno, izrazio je zahvalnost našoj velikoj, snažnoj i ponosnoj hrvatskoj zajednici na potpori i privrženosti Domovini kroz njenu povijest te istaknuo da će Vlada RH nastavljati snažno ulagati u programe za našu dijasporu.

Tko je bila hrvatska šestorka

Inače, Vrhovni sud australske savezne države Novi Južni Wales naredio je u utorak istragu o presudi iz 1981. šestorici Hrvata osuđenih za pripremu više terorističkih napada, navodeći da su osuđeni na temelju svjedočenja mogućeg agenta provokatora jugoslavenske tajne službe.

Sudac Robertson Wright naredio je istragu o presudama iz 1981. Maksimilijanu Bebiću, Mili Nekiću, Vjekoslavu Brajkoviću, Antonu Zvirotiću, Iliji Kokotoviću i Josipu Kokotoviću, osuđenima na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, objavio je u utorak australski Sydney Morning Herald, navodeći da je riječ o “povijesnoj odluci”.

“Hrvatska šestorka” (Croatian six) optužena je 1979. da je planirala postavljanje bombi u dvije jugoslavenske agencije u Sydneyju, srpski dom, kazalište u Newtownu te u gradski vodovod.