HDZ-ov Habijan o smjeni čovjeka koji je upozorio na aferu s plinom: 'Stekao je uvjete za mirovinu'

'Pitanje afere i pitanje njegovog mjesta na poziciji ne bi dovodio u vezu', tvrdi Habijan

FOTO: HDZ/Facebook

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan za N1 je komentirao smjenu Borisa Abramovića, direktora Hrvatskog operatora tržišta energije d.o.o. (HROTE), koji je prvi upozorio na aferu s plinom. Tvrdi kako ta smjena nema veze s ukazivanjem na aferu u kojoj je HEP po bagatelnim cijenama prodavao viškove plina.

“Gospodin Abramović je u dobi kada je ispunio uvjete za mirovinu i istekao mu je mandat. Pitanje afere i pitanje njegovog mjesta na poziciji ne bi dovodio u vezu”, kazao je. “Što se tiče njegovog upozorenja od strane institucije kojoj je na čelu, radi se o tome da su javili 30 dana nakon prvih pozitivnih odstupanja, ali opet, te stvari ne bih uopće dovodio u vezu”, dodao je Habijan.

Smatra kako je u Hrvatskom saboru o toj temi sve rečeno na tematskoj i izvanrednoj sjednici pred nadležnim odborima. “Ako je bilo nešto što je protuzakonito, time se trebaju baviti nadležna tijela koja su za to zadužena”, istaknuo je.

Upire prst u oporbu

Komentirajući činjenicu da se nitko nije javio za čelno mjesto šefa USKOK-a, Habijan upire prst u oporbu tvrdeći da je ona krivac za to. “Ajmo pogledati zadnje godinu dvije rada DORH-a i sjetimo se na koji se način dio oporbe odnosio prema USKOK-u i DORH-u i koje su termine, fraze i epitete koristili kada se pojavi neka afera u javnosti.

Sjetimo se da je dva puta u dva navrata saslušavana Glavna državna odvjetnica i sjetimo se atmosfere i toga kako se predsjednik povjerenstva Grmoja odnosio prema njoj i koji pritisak je vršio. S jedne strane, dio oporbe se zalaže za neovisne institucije, a s druge strane koristi krivu retoriku”, smatra HDZ-ovac.

Tvrdi i kako bi DORH i USKOK trebaju poraditi na boljoj komunikaciji i pravodobnom obavještavanju javnosti kako ne bi ispalo “da se nešto radi ispod stola”.

Curenje informacija

Govoreći o javnoj raspravi za izmjene kaznenih zakona koja je trenutno u tijeku, a odnosi se na problem nasilja nad ženama i promjene prema kojoj curenje informacija iz istražnih postupaka postaju kazneno djelo, Habijan je, komentirajući potonje, kazao je to nužno radi olakšavanja posla i DORH-u i USKOK-u.

Ističe i kako time neće biti obuhvaćeni te da Vlada ne pokušava ograničiti medijske slobode. “To se odnosi samo na sudionike kaznenog postupka. Sve ono što je oporba govorila da će se medijima nešto zabraniti, apsolutno ne stoji”, kazao je Habijan za N1.