HDZ-ova direktorica, najurena iz Vodovoda pa zbrinuta u FINA-i, dobila krasan novi posao. Jasno, u javnoj ustanovi

Ravnatelj tvrdi da je Milica Zebec imala sve potrebne kvalifikacije za dobivanje posla, a na testu je dobila najviše bodova

FOTO: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Bivša direktorica vukovarskog Vodovoda Milica Zebec, koja je u toj gradskoj tvrtki dobila otkaz da bi potom bila zaposlena u državnoj tvrtki FINA, sad ima novo radno mjesto. Prije nekoliko dana postala je voditeljica Službe za ekonomske poslove Doma zdravlja Vukovar, potvrdio je za Telegram ravnatelj te institucije Zvonimir Gvozdanović.

Vukovarski Dom zdravlja raspisao je 28. rujna natječaj za tu poziciju, na koji su se mogli javiti oni sa završenim diplomskim sveučilišnim studijem ili diplomskim specijalističkim stručnim studijem ekonomije, s bar pet godina radnog iskustva, znanjem rada na računalu i organizacijskim sposobnostima.

‘Zadovoljava sve kvalifikacije’

Javilo se devetero kandidata, a osmero ih je pozvano da pristupe pisanoj provjeri jer jedan nije imao sve dokumente, objašnjava Gvozdanović.

No, od tih osmero, čak petero nije pristupilo pisanoj provjeri, pa su na razgovor pozvani Zebec i još dvoje kandidata. U konačnici, posao je dobila Zebec jer je na testu znanja i sposobnosti dobila najveći broj bodova, rekao je ravnatelj vukovarskog Doma zdravlja.

Gvozdanović kaže da je Zebec imala “sve potrebne kvalifikacije propisane na natječaju za to radno mjesto”, kao i svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i uvjerenje od Općinskog kaznenog suda da se protiv nje ne vodi kazneni postupak.

Prednost dragovoljcima i stradalnicima

Zebec je, između ostalog, priložila i dokumentaciju propisanu člankom 102. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, što joj, kako tvrdi ravnatelj Doma zdravlja, daje prednost pri izboru u odnosu na ostale kandidate u slučaju ostvarenih istih rezultata prilikom testiranja.

Prema članku zakona koji spominje Gvozdanović, javne službe i ustanove pri zapošljavanju moraju dati prednost pod jednakim uvjetima osobi koja je dragovoljac, invalid ili dijete stradalnika Domovinskog rata. “Kao što sam naveo, izabrana je na temelju rezultata pismenog testiranja znanja i sposobnosti jer je ostvarila najveći broj bodova i intervjua, te nije korištena prednost sudjelovanja u Domovinskom ratu”, kazao je Gvozdanović.

Ravnatelja Doma zdravlja pitali smo tko je dosad bio na funkciji koju preuzima Zebec. Odgovorio je da Službu za ekonomske poslove trenutačno vodi vršitelj dužnosti, odnosno “osoba koja je imenovana na tu poziciju iz Kadrovske službe”. No, ističe Gvozdanović, ta osoba nije zainteresirana za ostanak na tom mjestu i vratit će se na radno mjesto u Kadrovsku službu.

Radila u državnoj tvrtki

Prije nego što je dobila posao u Domu zdravlja, Zebec, inače članica HDZ-a, radila je u FINA-i kao viši specijalist za razvoj i inovacije. Za njeno zapošljavanje u ovoj državnoj tvrtki saznalo se nakon što je Telegram otkrio da među provedenim natječajima nema imena Milice Zebec.

Na upit Telegrama kako je i na kojem natječaju Zebec bila zaposlena, iz FINA-e su isprva kratko odgovorili da je odabrana na natječaju koji je bio objavljen od 7. do 14 svibnja 2019. godine. U oglasu za posao je bilo navedeno da FINA traži jednog višeg specijalista za razvoj i inovacije.

Nadopisali njeno ime

Na pitanje Telegrama zašto imena Milice Zebec nema na popisu, iz Uprave te državne tvrtke kazali su da na natječaju nije zaposlena samo ona, već još jedna osoba, te da je prilikom izrade popisa zaključenih vanjskih natječaja došlo do propusta u navođenju imena odabranih kandidata na predmetnom natječaju “koji je otklonjen nakon što je uočen”.

Dakle, prije Telegramova upita u rezultatima natječaja je pisalo da je za radno mjesto Viši specijalist za razvoj i inovacije na natječaju od 7. do 14. svibnja 2019. izabran jedino diplomirani ekonomist Marko Korabek, a nakon našeg upita, uz njegovo ime se pojavilo i ono Milice Zebec, “sveučilišne specijalistice poduzetništva”.

Tužila gradsku tvrtku

O gospođi Zebec ranije je izvještavao Drago Hedl u priči o tome da u gradskim tvrtkama u Vukovaru direktori imaju tajne ugovore. Među njima je bila i Zebec, koja je s Vodovodom 21. srpnja 2011. sklopila ugovor prema kojem joj se, raskine li ga Vodovod, jamči isplata odštete od šest bruto godišnjih plaća, ali joj se osigurava i novo radno mjesto u istoj tvrtki.

Nevjerojatni ugovor 16. srpnja 2015. dodatno je podebljao aktualni gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. No, dvije godine kasnije, Zebec dobiva otkaz te potom tuži svoju bivšu tvrtku za više od milijun kuna. Penava je tada kazao kako je njen menadžerski ugovor predao DORH-u jer je sumnjao u nezakonitosti.