Hitna zatrpana pozivima prehlađenih Zagrepčana. Pitaju kako sniziti temperaturu, blokirali su linije ozbiljnim bolesnicima

'Zovite 194 samo ako vam stvarno treba'

FOTO: Dnevnik Nove TV

Zagrebačka Hitna pomoć ovih dana je zatrpana pozivima te moli građane da ih ne zovu osim ako nije nužno. Davorka Miškulin, voditeljica smjene na Hitnoj pomoći, razgovarala je sinoć s novinarkom Dnevnika Nove TV i objasnila joj u kakvoj su situaciji.

„Ravnateljica je uputila apel zbog toga što je ovih dana zima pa ima puno ljudi s respiratornim infekcijama, s povišenom temperaturom, imamo povećan broj poziva u vezi s davanjem savjeta za povišenu temperaturu. E, sad, nije nama problem dati savjet za povišenu temperaturu, to nije zahtjevan poziv, međutim zauzima telefonske linije“, kazala je.

Treba vremena za kvalitetan savjet, ispričala je, te dodala kako sve to skupa zauzima vrijeme hitne službe, odnosno telefona koji služi za životno ugrožene pacijente. Opisala je kako može doći do situacije da daju savjet za skidanje temperature dok na čekanju može biti netko tko je stvarno ugrožen.

Savjeti za skidanje temperature

Govoreći o temperaturi kazala je da se u prva tri dana ne treba nikome javljati nego da treba snižavati temperaturu. „Mislim da većina građana zna kako se ona snižava. To su znale naše majke i bake“, kazala je.

„Treba uzimati odgovarajuću količinu lijekova protiv temperature, najčešće paracetamol odnosno ibuprofen, a temperatura se može skidati i vanjskim hlađenjem organizma kao što su tuširanje u mlakoj vodi i mlakim oblozima“, dodala je.

To vrijedi za djecu i sve koji su inače zdravi dok je kod starijih i bolesnih situacija drugačija. „Međutim, od mlađih, zdravijih pacijenata tri dana temperature smatra se nečime što nije ništa alarmantno i u svakom slučaju u ta se tri dana slika bolesti promijeni, pa se može i adekvatno postaviti dijagnoza“, kazala je.

‘Zovite 194 ako vam stvarno treba’

Inače, dodala je, takve savjete daju liječnici obiteljske medicine, do kojih je vjerojatno bilo teško doći ovih dana jer su praznici i spojeni dani. „Vrlo je živahan dan, imamo jako puno poziva, jako puno intervencija, sad se predvečer nešto smanjilo“, kazala je.

Govoreći o oboljenjima, kazala je da ima koronavirusa ali o brojkama zaraženih nije mogla govoriti. Dodala je i kako ima i pacijenata s gripom.

„Apeliramo da kad zovete hitnu pomoć, broj 194, probajte nazvati ako vam stvarno treba, ako je životno ugrožavajuća situacija jer u protivnom zauzimate linije nekome kome bi to moglo život značiti“,zaključila je.