HNB izdaje prvu prigodnu optjecajnu kovanicu od dva eura: Građanima će biti dostupna od petka

Moći će se nabaviti na šalterima poslovnih banaka i blagajni Hrvatske narodne banke

FOTO: Branimir Kralj/HKN

Hrvatska narodna banka (HNB) pustit će 15. rujna u optjecaj prvu prigodnu kovanicu od dva eura, povodom uvođenja eura kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj, priopćio je HNB u utorak.

Kovanica će biti izdana u 250 tisuća komada. Autor likovnog rješenja nacionalne strane jest Nikola Vudrag, sveučilišni prvostupnik kiparstva. Otkovana je u Hrvatskoj kovnici novca.

Prigodna eurokovanica, osim što ima svoj numizmatički značaj, ima i status optjecajne kovanice te se u pravilu ne zaračunava naknada za njezinu zamjenu. Tako će se moći nabaviti za dva eura.

Građanima dostupna od 15. rujna

Zainteresirani građani ovu eurokovanicu mogu nabaviti od 15. rujna 2023. na šalterima poslovnih banaka i blagajni Hrvatske narodne banke. Na blagajni HNB-a moći će se zamijeniti najviše pet eurokovanica po jednoj transakciji/osobi u prvim tjednima nakon izdavanja, kako bi bila dostupna što većem broju građana.

Poslovnim se bankama također preporučuje da omoguće zamjenu do najviše pet eurokovanica po transakciji/osobi. Građani zainteresirani za prigodnu kovanicu od dva eura u posebnom blister-pakiranju koje je pripremila Hrvatska kovnica novca, za dodatne informacije mogu posjetiti internetsku stranicu kovnice.