Hoće li Pakistan pokrenuti revoluciju? Upravo su testirali umjetnu kišu kojom žele raščistiti onečišćeni zrak

Kvaliteta zraka u Lahoreu, glavnom gradu najmnogoljudnije pakistanske pokrajine Punjab, posebno je loša

Motorcyclists ride motorbikes along a street during a rainfall in Lahore on June 6, 2023. (Photo by Arif ALI / AFP)
FOTO: AFP

Umjetna kiša upotrijebljena je u subotu u pakistanskom Lahoreu kako bi se njome pokušalo raščistiti jako onečišćeni zrak. To je prvi puta da je u Pakistanu proveden eksperiment s umjetnom kišom koji bi trebao donijeti revoluciju u rješavanju opasnih razina onečišćenja zraka.

“Počela je padati lagana kiša u najmanje deset dijelova Lahorea“, rekao je čelnik pakistanske pokrajine Punjab Mohsin Naqvi.

Prema Naqviju, Lahore se često nalazi na prvom mjestu ljestvica najzagađenijih gradova na svijetu, a takva je situacija bila i na sam dan eksperimenta. Rekao je da vlasti prate utjecaj umjetne kiše u radijusu od 15 kilometara.

Testiranje umjetne kiše sigurno

Naqvi je naglasio da je eksperiment proveden uz pomoć vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata. Javnosti je poručio da je testiranje umjetne kiše sigurno, navodeći više od 1000 takvih misija koje godišnje provede UAE i sličnih tehnologija koje koriste SAD i druge države.

Kvaliteta zraka u Lahoreu, glavnom gradu najmnogoljudnije pakistanske pokrajine Punjab, posebno je loša u posljednjih nekoliko tjedana pa je pokrajinska vlada primijenila nekoliko mjera, uključujući ranije zatvaranje tvrtki i zatvaranje škola dva dodatna dana, no ništa od toga nije dalo rezultate.