Hrvati od roditelja odlaze kad postanu sredovječni, ali za Vladu nema žurbe. Stambenu strategiju donijet će - iza izbora

Iako je plan s kojim se već debelo kasni trebao biti gotovo do kraja godine, rok je pomaknut na treći kvartal 2024.

Hrvati od roditelja odlaze kad postanu sredovječni, ali za Vladu nema žurbe. Stambenu strategiju donijet će - iza izbora

Iako je plan s kojim se već debelo kasni trebao biti gotovo do kraja godine, rok je pomaknut na treći kvartal 2024.

Bačićevo ministarstvo već više od dva tjedna ne želi odgovoriti kad će biti održan drugi sastanak Radne skupine koja treba napraviti nacrt Nacionalnog plana stambene politike. Sad je jasno i zašto - cijela priča je opet odgođena

Koliko je stvar hitna, pokazat će samo jedna slika. Da bi samac u Zagrebu mogao servisirati kredit za stan od 50 metara kvadratnih po njegovoj trenutnoj prosječnoj cijeni (koja, dakle, ne uzima u obzir samo novogradnju, nego i sve ostale stanove na tržištu), morao bi barem 20 godina davati cijelu plaću banci. Za režije, hranu, odjeću, obuću i ostale potrebe, trebao bi raditi dva posla ili prositi.

Stvar je naoko nešto izvedivija u paru, kad su supružnici zaposleni. No, problem s parovima je taj što se oni često znaju brojčano podebljati, pa dođe jedno, dvoje ili više djece. Računi se, ne brinite, razmnožavaju višom stopom progresije.

Stvar se pokrenula. Nakratko

Priuštivo stanovanje je, ukratko, u Hrvatskoj mnogima apstraktan pojam. Nemogućnost dolaska do vlastitog doma svakako je i jedan od važnijih iz palete razloga za iseljavanje. Oni koji ipak ostaju u Hrvatskoj također ostaju – u rekordnom broju, što se tiče članica EU – živjeti s roditeljima.

Kako smo nedavno pisali na pokušaju rješavanja ovog problema angažirala se i Vlada koja je još 2019. godine počela raditi na donošenju stambene strategije. Ove godine se – sigurno nema veze što se 2024. održavaju parlamentarni izbori – konačno počelo doimati da misle ozbiljno.

Vlada je formirala Radnu skupinu za izradu Nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine. Sam plan, dakle službena stambena strategija države, trebao je, kako se komuniciralo iz Banskih dvora biti izrađen do kraja ove godine. U svibnju je Radna skupina održala i svoj prvi sastanak i stvari su se konačno pokrenule. Nakratko.

Reforma, ali ne još

Naime, do drugog sastanka još nije došlo, a kad će – ne zna se. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine već više od dva tjedna ne želi odgovoriti ni na banalno pitanje – kad će se održati drugi sastanak Radne skupine koja je trebala izraditi nacrt stambene strategije. Ništa. Tišina.

U međuvremenu je postalo i jasno zašto iz ministarstva Branka Bačića mudro šute. Vlada je prošlog tjedna, naime, usvojila dodatak Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. U tom dokumentu jedna od reformi (za koju se iz EU očekuje ukupno 2,5 milijuna eura) je “Poboljšanje učinkovitosti okvira stambene politike”.

Za Nacionalni plan stambene politike – onaj oko kojeg se još čeka barem drugi sastanak Radne skupine – kaže se kako je jedna od glavnih mjera za provođenje ove reforme. Ima i rok. No, taj plan, za koji su iz Vlade netom prije ljeta tvrdili da će biti gotov do kraja ove, kaže se kako će biti gotov u trećem kvartalu – 2024. godine.

Win-win situacija

E sad, nije problem u tome što će stambena strategija kasniti (još) šest do devet mjeseci. Problem je što treći kvartal 2024. godine pada ili usred kampanje ili iza parlamentarnih izbora.

Ukratko, političari koji danas rade na Nacionalnom planu stambene politike mogu biti sigurni u jedan od dva ishoda. Jedan je da će cijela ta strka sa stanovanjem u vrijeme kad dokument bude donesen biti nečija druga briga. A drugi da će na vlasti ostati ista ekipa, pa će se samo dovršavanje ili primjena strategije biti lišena stresnih izbornih rokova i pretjeranog medijskog interesa.

Cinici bi rekli, čista win-win situacija. Osim za one s početka teksta, kojima će i dalje izbor varirati između neizdrživog kredita, roditeljskog doma ili – državne granice.