Hrvatska okovana ledom. Na snazi upozorenja zbog niskih temperatura, Zagreb se smrzava na -10°C

Izdana su upozorenja za više regija zbog izrazito niskih temperatura

19.01.2024., Zagreb - Snijeg koji je jutros stvarao probleme u gradu lagano se topi. Pokoji centimetar je izdrzo do mraka da napravi vecernju zimsku idilu. Umjetnicki paviljon.
 Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Zbog hladnih valova i izrazito niskih temperatura Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za ponedjeljak je izdao posebno upozorenje za zagrebačku, karlovačku i riječku regiju. Žuta upozorenja meteoalarma izdana su s naglaskom na opasnost od snijega i poledica.

I zbilja, Hrvatska se jutros probudila u ‘debelim’ minusima, okovana ledom. U Zagrebu je u Maksimiru u 7 sati izmjereno -9.8 stupnjeva Celzija, dok se Samobor smrzavao na -13.

Iznimno hladno bilo je i u Karlovcu s -10 stupnjeva Celzija, a slični su minusi izmjereni i u Bosiljevu, Ogulinu, Otočcu, Gospiću…

 

 

DHMZ

Opasno vrijeme za neke ljude

DHMZ upozorava da hladni valovi, slično kao i topli, djeluju na ljude uzrokujući povećanu smrtnost i pobol. Meteorolozi upozoravaju da izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda, poput ozeblina, promrzlina, smrzotina, i opće pothlađenosti tijela, što može imati i smrtni ishod. Kako bi se zaštitili tijekom hladnog vala, građanima se preporučuje da prate vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavaju izlazak, ako to nije neophodan.

Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se da izbjegavaju izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom. Građane se poziva i na oprez zbog skliskih pločnika i kolnika.

Tijekom dana će općenito u većini krajeva biti pretežno sunčano. Poslijepodne će na sjeverozapadu rasti naoblake, a krajem dana i u noći moguća je slaba oborina. Na Jadranu će mjestimice pasti malo kiše, u unutrašnjosti oborina na granici snijega i kiše koja se može smrzavati na hladnom tlu. Puhat će većinom slab vjetar, od sredine dana ponegdje i umjeren jugozapadni i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 2 i 7, uz dugotrajnu maglu i niža, a na moru od 8 do 13 stupnjeva Celzijevih.

Kroz dan sunčano

Tijekom dana će u većini krajeva biti pretežno sunčano. Poslijepodne će na sjeverozapadu rasti naoblake, a krajem dana i u noći moguća je slaba oborina. Na Jadranu će mjestimice pasti malo kiše, u unutrašnjosti oborina na granici snijega i kiše koja se može smrzavati na hladnom tlu.

Puhat će većinom slab vjetar, od sredine dana ponegdje i umjeren jugozapadni i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 2 i 7, uz dugotrajnu maglu i niža, a na moru od 8 do 13 stupnjeva Celzijevih.