Hutiji ponovno napadaju, američka vojska presrela još jedan protubrodski projektil ispaljen iz Jemena

Projektil su presrele američke zračne snage u blizini jemenskog obalnog grada al Hudaida. Nema izvješća o žrtvama ili šteti

People brandish weapons during a march to show solidarity with the Palestinians of the West Bank and the Gaza Strip on October 13, 2023, in the Houthi-controlled Yemeni capital Sanaa. Thousands of protesters poured onto the streets of several Middle East capitals in support of Palestinians amid Israeli air strikes on Gaza in reprisal for a surprise Hamas attack. (Photo by MOHAMMED HUWAIS / AFP)
FOTO: AFP

Američka vojska priopćila je da je još jedan projektil, koji su ispalili jemenski pobunjenici Hutiji, presretnut na jugu Crvenog mora.

Pobunjenici su ispalili protubrodsku krstareću raketu prema razaraču američke mornarice u nedjelju, objavilo je regionalno zapovjedništvo američke vojske u ranim jutarnjim satima ponedjeljka na društvenoj mreži X.

Projektil su presrele američke zračne snage u blizini jemenskog obalnog grada al Hudaida. Nema izvješća o žrtvama ili šteti.

Oglasio se šef Hezbolaha

Od izbijanja rata u Gazi između Izraela i islamističke militantne organizacije Hamas, Hutiji, koje podržava Iran, opetovano su napadali brodove su Crvenom moru. Velike brodarske tvrtke sve više izbjegavaju tu rutu. SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno su napali položaje skupine u Jemenu, uz potporu Nizozemske, Kanade, Australije i Bahreina.

Ranije u nedjelju, čelnik libanonskog pokreta Hezbolah, koji podržava Iran, Hassan Nasrallah, rekao je da će američki napadi na Hutije u Jemenu naštetiti svjetskom brodskom prijevozu u Crvenom moru.

“Nedavna agresija na Jemen predstavlja američko-britansku glupost i američku nedosljednost”, rekao je Nasrallah u televizijskom obraćanju. “U isto vrijeme dok Amerikanci pozivaju da se rat ne širi, oni ga proširuju”, dodao je. “Ono što su Amerikanci učinili u Crvenom moru naštetilo bi međunarodnoj plovidbi u cjelini”, dodao je šef Hezbolaha.