Identificirani napadači iz koncertne dvorane kod Moskve? Navodno se radi o starim neprijateljima Kremlja

Informacija nije službeno provjerena

FOTO: Screenshot X

Na Telegram kanalu Vchk-Ogpu osvanula je informacija o identitetu napadača iz koncertne dvorane na periferiji Moskve. Navodno se radi o osobama iz Ingušetije, objavio je ruski portal Meduza.

Međutim, informacija nije službeno provjerena. U međuvremenu je objavljena informacija da je Islamska država preuzela odgovornost za napad na koncertnu dvoranu, a postoji mogućnost da bi njezina ingušetska frakcija mogla biti odgovorna.

Podsjetimo, početkom ovoga mjeseca, ruske snage ubile su šest osoba za koje tvrde da su militanti, u sklopu “specijalne operacije” u sjevernokavkaskoj republici Ingušetiji.

Dugogodišnje borbe

Ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na lokalne snage sigurnosti, piše da su ingušetijske vlasti u subotu uvele “režim protuterorističke operacije” u gradu Karabulaku, odnosno u njegove četiri glavne ulice, nakon što su navodni militanti zapucali na snage sigurnosti u stambenoj zgradi, gdje su bili opkoljeni.

Ingušetija je najmanja regija u Rusiji, smještena između Sjeverne Osetije i Čečenije. U njoj živi oko pola milijuna stanovnika.

Ruske snage sigurnosti su se gotovo deset godina, sve do 2017. godine, borile s oružanom pobunom koju je vodio niz islamističkih militantnih skupina u Ingušetiji, kao i u Dagestanu i Čečeniji.