Imamo detaljnu prognozu za doček, čini se da bi novogodišnju noć mogla pokvariti ova ogromna fronta koja upravo stiže sa zapada

Meteorolozi javljaju da će ostati iznadprosječno toplo, ali ne i suho

FOTO: DHMZ

Neobično toplo vrijeme za ovo doba godine, s temperaturama primjerenijima proljeću, obilježit će i posljednji dan 2023. i prvi dan 2024. godine. Pritom bi nekima novogodišnje slavlje mogao pokvariti jak, ponegdje i olujan vjetar, a nije sasvim isključena ni mogućnost kiše. Dapače, prema Hrvatskoj se upravo približava prilično jaka fronta sa zapada, o kojoj su se na društvenoj mreži X jutros oglasili i iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

“Nadamo se da vam frontalni poremećaj, koji se lijepo vidi na satelitskoj snimci, a koji se približava sa zapada, neće pokvariti planove u novogodišnjoj noći! Ukratko, bit će iznadprosječno toplo, vjetrovito, mjestimice i s kišom”, napisali su meteorolozi.

Vjetrovita novogodišnja noć

Za Silvestrovo su prognozirali iznadprosječno toplo, a od sredine dana u većini krajeva i razmjerno vjetrovito vrijeme. “Promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, osobito na zapadu zemlje, a mjestimične kiše bit će ponajprije na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana te u Gorskom kotaru i Lici”, naveli su u svojoj prognozi. Zapuhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar, u gorju na udare i olujan. Na Jadranu jugo u jačanju pa će krajem dana biti vrlo jako i olujno. Najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 17 °C.

U novogodišnjoj noći i dalje prilično vjetrovito, posebno na Jadranu. Kiša povremeno na Jadranu i uz njega, češća na širem riječkom području i u Gorskom kotaru, a prema jutru će se proširiti i na ostale krajeve. Temperatura u noći između 5 i 10, na Jadranu od 9 do 14 °C.

Na zagrebačkom području Silvestrovo će proteći uz djelomice sunčano vrijeme s promjenljivom naoblakom. Od sredine dana vjetar umjeren do jak, u okolnom gorju na udare olujan jugozapadni. Najviša dnevna temperatura oko 14 °C. U novogodišnjoj noći jače naoblačenje uz i dalje umjeren, u gorju i jak jugozapadni vjetar. Prema jutru na širem području grada povremeno kiša. Temperatura zraka u noći između 5 i 8 °C.

Oblačno i kišovito jutro 1. siječnja

Prvoga dana sljedeće godine jutro će početi većinom uz oblačno vrijeme praćeno kišom, na Jadranu ponegdje i grmljavinom. Potom sa zapada u većini krajeva prestanak oborine i postupno smanjenje naoblake, dok će se promjenljivo zadržati samo na jugu.

Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, u gorju i jak s olujnim udarima, ali postupno će slabjeti i okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni, prolazno s jakim udarima. Na Jadranu će također umjereno i jako jugo okretati na sjeverozapadnjak i slabjeti, najprije na sjevernom dijelu. Temperatura zraka u unutrašnjosti većinom od 6 do 12, na Jadranu između 10 i 16 °C.

U Zagrebu prvoga dana 2024. godine očekuje se oblačno s kišom, i to ujutro i dio prijepodneva, a zatim slijedi prestanak oborine i smanjenje naoblake. Umjeren jugozapadnjak će nakratko okrenuti na sjeverac i sjeverozapadnjak, potom sasvim oslabjeti. Temperatura zraka od 7 do 12 °C.

Što će biti sljedećih nekoliko dana

Sljedećih dana nastavit će se promjenljivo te razmjerno toplo vrijeme za ovo doba godine. Povremeno će padati kiša, osobito u srijedu. Lokalno može i zagrmjeti i to ponajprije na Jadranu. U unutrašnjosti će puhati jugozapadnjak, umjeren do jak, u gorju na udare i olujan, a na Jadranu i jugo.