Inflacija je počela usporavati, ali cijene usluga nastavit će rasti. Stručnjak otkriva i o čemu ovisi njihov daljnji porast

Glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoje Stojić o cijenama usluga i inflaciji

FOTO: Telegram/Pixsell

U prvim mjesecima nakon uvođenja eura hrvatska javnost najviše se bavila poskupljenjem usluga; posebice se raspravljalo o cijenama ugostiteljskih i frizerskih usluga. S početkom turističke sezone u fokus su došle cijene u hotelima i restoranima te kod privatnih iznajmljivača. Skuplje su naravno bile i usluge vodoinstalatera, keramičara, soboslikara, a rast njihovih cijena nakon 1. siječnja prošle godine bio je zapravo samo nastavak poskupljenja koja su započela i prije ulaska Hrvatske u eurozonu.

Inflacija je u međuvremenu počela usporavati, ali cijene usluga nastavit će i dalje rasti. Prognozira to glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoje Stojić u svom pregledu “Fokus tjedna”. Stojić procjenjuje da je godišnja stopa inflacije usluga dosegnula vrhunac, ali upozorava i na to da će sporo padati, zato što se ekonomija i dalje suočava s jakim pritiscima na rast troškova poslovanja.

Plaće će rasti deset posto, a usluge bi mogle i do prosjeka EU-a

“U 2024. očekujemo nastavak snažnog povećanja plaća te ukupnih primanja od 10 posto, odnosno 15 posto, kao i ubrzanu konvergenciju cijena usluga, koje su i dalje u prosjeku niže za 30 posto u odnosu na prosjek europodručja”, navodi Stojić.

Na pitanje u kojem razdoblju očekuje usklađivanje cijena usluga s europskim prosjekom i hoće li usluge doista porasti za 30 posto kako bi dosegnule prosjek europodručja, odnosno u kojem će se to razdoblju dogoditi, Stojić odgovara da će cijene usluga u Hrvatskoj rasti u duljem razdoblju, odnosno u nekoliko godina, i da možda na kraju ipak neće dosegnuti prosjek, ali će mu se približiti.

Cijene usluga ovise o tome koliko je netko spreman za njih platiti

“Sigurno se to neće dogoditi u jednoj godini, događat će se to u više godina, ali dok god plaće rastu, mogu rasti i cijene usluga. Kad su usluge u pitanju, njihove cijene umnogome ovise o tome koliko je netko za njih spreman platiti. A ako nekome raste plaća, spreman je platiti više”, napominje Stojić.

Upravo je rast cijena usluga, uz cijene hrane, u posljednje dvije godine najviše podgrijavao inflaciju, s time da su cijene hrane u Hrvatskoj već krajem 2022. godine dosegnule prosjek Europske unije.