Zelenski će morati sjesti za pregovarački stol s Putinom? Ispunjava se scenarij od kojeg Kijev mjesecima strepi

Jesu li na pomolu mirovni pregovori u Ukrajini?

US President Joe Biden and Ukrainian President Volodymyr Zelensky walk through the colonnade to the Oval Office at the White House in Washington, DC, on September 21, 2023. (Photo by Jim WATSON / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Američki i europski dužnosnici počeli su diskretne razgovore s ukrajinskom vladom o tome što bi mogući mirovni pregovori s Rusijom mogli značiti za okončanje rata. Tako barem prenosi NBC, pozivajući se na sadašnjeg višeg američkog dužnosnika i jednog bivšeg višeg američkog dužnosnika.

Razgovara se, između ostalog, o tome čega bi se Ukrajina trebala odreći kako bi uspješno postigla dogovor s Moskvom. Razgovori su održani prošloga mjeseca tijekom sastanka predstavnika više od 50 zemalja koje podupiru Ukrajinu.

Dužnosnici ističu kako su razgovori otvoreni zbog zabrinutosti američkih i europskih dužnosnika da je rat došao do mrtve točke. Bidenova vlada također je zabrinuta da Ukrajina sve više gubi moć, a da je Rusija ima naizgled u beskonačnim količinama.

Problemi s novačenjem

Ukrajina također ima problema s novačenjem te je došlo i do prosvjeda. Vlada SAD-a također osjeća nelagodu zbog toga koliko je manje pozornosti javnosti privukao rat u Ukrajini od početka rata Izraela i Hamasa, a dužnosnici strahuju da bi ta promjena mogla otežati osiguranje dodatne pomoći Kijevu.

Neki američki vojni dužnosnici privatno su počeli koristiti izraz “pat pozicija” kako bi opisali trenutnu bitku u Ukrajini. Nijedna strana ne postiže značajne uspjehe na bojnom polju, a neki dužnosnici kažu kako Ukrajini curi vrijeme i da su joj potrebni hitni mirovni pregovori.

“Sve odluke o pregovorima su na Ukrajini. Usredotočeni smo na to da nastavimo snažno podržavati Ukrajinu dok ona brani svoju slobodu i neovisnost od ruske agresije”, rekla je Adrienne Watson, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Slabljenje ukrajinske vojske

Anonimni dužnosnici također tvrde kako je američki predsjednik Joe Biden također fokusiran na iscrpljivanje ukrajinske vojske. “Ljudstvo je trenutno primarna briga vlade. SAD i njegovi saveznici mogu opskrbiti Ukrajinu oružjem, ali ako nemaju kompetentne snage da ih koriste, to im ništa neće značiti”, kaže jedan od dužnosnika.

Biden je zatražio da Kongres odobri dodatna sredstva za Ukrajinu, ali to koče neki republikanci u Kongresu. Bijela kuća je sada povezala pomoć Ukrajini i Izraelu što ima potporu nekih republikanaca, ali neki planiraju glasati samo za paket pomoći Izraelu.

Što se tiče pregovora ruskog predsjednika Vladimira Putina s Ukrajinom, Bidenova vlada nema nikakvih informacija o tome. Zapadni dužnosnici kažu da Putin čeka da Zapad i SAD popuste sa slanjem pomoći.

Problem s manjkom zaliha

I Ukrajina i Rusija bore se da održe korak s vojnim zalihama. Rusija je povećala proizvodnju topničkih granata i u sljedećih nekoliko godina mogla bi proizvesti 2 milijuna granata godišnje. Ali, kako navodi anonimni dužnosnik, Rusija je potrošila jako puno municije i bit će prisiljena osloniti se na druge zemlje. Što se pomoći Ukrajini tiče, pad podrške javnosti je u opadanju.

Nedostatak značajnog napretka na bojnom polju u Ukrajini ne pomaže u pokušaju da se preokrene silazni trend javne potpore slanju dodatne pomoći, rekli su dužnosnici.

Anketa Gallupa objavljena ovaj tjedan pokazuje pad podrške slanju dodatne pomoći Ukrajini, pri čemu 41 % Amerikanaca kaže da SAD čini previše da pomogne Kijevu. To je značajna promjena u odnosu na prije samo tri mjeseca kada je 24 % Amerikanaca reklo da se tako osjećaju.

Sigurnosna jamstva NATO-a

Anketa je također pokazala da 33 % Amerikanaca misli da SAD čini pravu količinu za Ukrajinu, dok je 25 % reklo da SAD ne čini dovoljno. Javno raspoloženje prema pomoći Ukrajini također popušta i u Europi.

Kao poticaj ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da razmotri pregovore, NATO bi Kijevu mogao ponuditi neka sigurnosna jamstva, čak i bez da Ukrajina formalno postane dio saveza, rekli su dužnosnici. Na taj način, rekli su dužnosnici, Ukrajinci mogu biti sigurni da će Rusija biti odvraćena od ponovne invazije.

Američki dužnosnici također procjenjuju da će Rusija ove zime ponovno pokušati pogoditi kritičnu infrastrukturu u Ukrajini, pokušavajući prisiliti neke civile da izdrže hladnu zimu bez grijanja ili struje, piše NBC.