Inspektorat objavio nove rezultate testiranja: u Coca-Coli s automata nema ništa sporno

Kontrola je pokazala da su uzorci zdravstveno ispravni

07.11.2023., Zagreb -Nakon sumnje na kemijsko trovanje gaziranim picem u Rijeci, novi slucajevi pojavili su se i u Zagrebu na   prirodoslovno matematickom fakultetu odjel fizika  gdje je prijavljen slucaj trovanja gaziranim picem iz automata. Photo: Igor Soban/PIXSELL
FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Državni inspektorat objavio je rezultate kontrole uzoraka Coca-Cole iz samoposlužnog aparata na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, gdje je to piće kupio mladić koji se otrovao nakon konzumacije, te iz maloprodajne trgovine u Zagrebu.

Prema izvještaju kojeg su zaprimili od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, uzorkovane su Coca cola, orginal taste, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, 11/10/23 s rokom trajanja 11.04.2024.( LOT-a 11/10/23), Coca cola, original taste, pakirano u PET ambalažu, 2 l – 31.03.24.LZC 30.09.23. W07 te Coca cola, zero, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 2 l – 29.03.24.LZC 28.09.23. B40

Nisu utvrđene nepravilnosti

Ta tri uzorka, navodi Inspektorat u priopćenju, analizirana su na pH-vrijednost, metale i metaloide, aditive te preklorate.

“Utvrđena pH-vrijednost nema sposobnost izazivanja učinka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u probavnom traktu, a ostali ispitani parametri sukladni su propisanim vrijednostima te se na temelju istih uzorak smatra zdravstveno ispravnim”, objavio je Državni inspektorat.

Mladić zadobio blage opekline

Tihomir Bradić, specijalist gastroenterologije u KBC Zagreb kazao je u utorak da je mladić koji je popio Coca-colu koju je kupio u automatu na Odjelu fizike, nakon konzumacije zadobio blage opekline nepca i početnog dijela jednjaka bez nekih dubljih ozljeda.

“Vjerojatno je koncentracija te kiseline u tom piću bila nešto manja pa su ozljede gotovo minimalne. On je pušten na kućno liječenje uz suportivne mjere”, kazao je.