Inspektorat objavio rezultate testiranja uzorka pića iz Rijeke. Nisu pronašli ništa sporno

Na analizu su poslana i tri uzorka Coca Cole iz Zagreba

07.11.2023., Osijek - Boce Coca-Cole i Romerquelle vode. Photo: Borna Jaksic/PIXSELL
FOTO: Borna Jaksic/PIXSELL

Objavljeni su rezultati kontrole uzorka Romerquellea iz Rijeke. Kako navodi Državni inspektorat (DIRH), uzorak je testiran na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

Prema nalazima Hrvatskog zavod za javno zdravstvo, navode iz inspektorata, uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5.

Naime, iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju.

Sve u skladu s propisima

Osim toga, rezultati analize na aditive i pesticide sukladni su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u usporedbi s maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi.

Osim uzorka Romerquellea, na analizu je poslan i jedan uzorak Coca Cole iz samoposlužnog aparata te još dva uzorka Coca Cole iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Državni inspektorat još uvijek nije dobio rezultate analize navedenoga.

Iz DIRH-a su naknadno pojasnili za Hinu, kako bočice Romerquellea i Coca Cole iz kojih su piće konzumirale dvije ozlijeđene osobe u Rijeci i Zagrebu nisu obuhvaćeni analizom HZJZ-a jer ih je uzelo Ministarstvo unutarnjih poslova.