Institucije su nam naprosto najbolje. U slučaju trovanja mineralnom iz svibnja Inspektorat je nadzor obavio evo prije par tjedana

Gospodin Laković je u međuvremenu zbog spaljenog jednjaka smršavio dvadeset kilograma

FOTO: RTL Danas

Glavna tema u Hrvatskoj proteklih dana je trovanje gaziranim pićima, pri čemu je za sada vještačenjem utvrđeno da je sporna bila jedino boca mineralne koju je popio otrovani mladić iz Rijeke. Međutim, u fokusu se sada ponovno našao i slučaj trovanja Stanka Lakovića u svibnju u jednom riječkom restoranu, o čemu je RTL izvijestio u listopadu. Laković je naručio mineralnu, a u međuvremenu je zbog spaljenog jednjaka smršavio dvadeset kilograma.

Sada se ispostavilo da su upravo u ovom slučaju napravljeni golemi propusti. Kako od Državnog inspektorata doznaje Jutarnji list, nadzor je u ovom slučaju – iako gospodin Laković živi s teškim posljedicama – napravljen više od pet mjeseci nakon incidenta.

Iz Inspektorata kažu kako nadzor nisu mogli napraviti ranije jer su obavijest o događaju od PU primorsko-goranske dobili tek 23. listopada, dakle nekoliko dana nakon što je Laković istupio u medije, dok im je obavijest od DORH-a stigla tek 6. studenog, istog dana kad im je stigla obavijest i za slučaj od prošlog vikenda.

Što su rekli zaposlenici

Inspektorat je, tvrde, odmah po obavijesti pohitao obaviti nadzor nad objektom u kojemu se zbio događaj iz svibnja, ali on se zbog proteka vremena sveo isključivo na izjave zaposlenika. Stoga se iz njihovih izjava moglo zaključiti samo o kojem piću se radilo, ali ne i o kojoj seriji pića.

Prema izjavama zaposlenika, preostala količina tog pića normalno je uslužena drugim gostima i nitko nije imao nikakvih reakcija, kazali su još iz Inspektorata. Valja naglasiti i da je u novom slučaju iz Rijeke tekućina iz ostalih bočica, prema rezultatima analize, bila zdravstveno ispravna.

Bočica nikad nije išla na analizu

Indexu je potvrđeno da bočica iz koje je Laković uzeo gutljaj, nakon čega mu je izgorio jednjak, nikad nije uzeta na analizu. Budući da se nije reagiralo na vrijeme, nitko ne zna gdje je ta bočica završila.

Laura Sumić, odvjetnica Stanka Lakovića, za Index je prije nekoliko dana rekla da nema nikakvog poboljšanja njegovog zdravstvenog stanja. Potvrdila je da je i on u svibnju popio bočicu Romerquellea, kao i čovjek koji je ozlijeđen za vikend.

Laković je u listopadu ispričao da njegovoj supruzi u restoranu nisu htjeli dati ni bocu ni čašu iz koje je pio, a pića nije bilo ni na računu. Vlasnik restorana tada nije htio pred kamere, a za RTL je potvrdio da je bračni par uz jelo naručio dvije mineralne vode s okusom, ali nije znao objasniti zbog čega one nisu prikazane na računu koji im je izdan.

Fortenova vraća Coca-Colu

Inače, nakon višednevne histerije zbog trovanja, uslijed koje su neki trgovački lanci iz preventivnih razloga povukli Coca-Coline proizvode sa svojih polica, Fortenova se u petak javila priopćenjem da te proizvode vraća u svoje prodajne kanale.

“Temeljem objave Državnog inspektorata od 9. studenog te pisane obavijesti kompanije Coca Cola da je zaprimila informaciju o rezultatima ispitnih izvještaja Državnog inspektorata o kontroli uzoraka njezinih proizvoda prema kojem se uzorci smatraju zdravstveno ispravnima i kojom kompanija potvrđuje da se svi proizvodi koje proizvodi i distribuira Coca-Cola HBC Hrvatska smatraju zdravstveno ispravnima i sigurnima za konzumaciju, kompanije Fortenova grupe – Konzum, Velpro, Roto dinamic i Tisak u svoje prodajne kanale vraćaju proizvode Coca Cole”, navode iz Fortenove.