Što je s ovom zemljom? Čovjek u Rijeci otrovan gaziranim pićem u svibnju, DORH i policija još se loptaju tim slučajem

U listopadu su naloženi dodatni izvidi policiji radi utvrđenja je li počinjeno kazneno djelo

FOTO: Screenshot RTL

Nakon što se u javnosti ponovno aktualizirao slučaj trovanjem gaziranim pićem Stanka Lakovića u Rijeci, koji se dogodio još u svibnju, oglasilo se Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci. Ispostavilo se da je nadzor je u ovom slučaju – iako gospodin Laković živi s teškim posljedicama – napravljen više od pet mjeseci nakon incidenta.

Sada iz Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci kažu da “nije točno da je ovo državno odvjetništvo izviješteno odmah nakon događaja, već je o događaju od 19. svibnja 2023. u jednom riječkom restoranu, prvu informaciju zaprimilo 3. srpnja 2023. općim posebnim izvješćem Prve policijske postaje Rijeka, kojim nas izvještavaju o, do tada, poduzetim radnjama”.

Naime, portalu Index iz policije je rečeno da je Policijska uprava nakon provedenih izvida i prikupljenih obavijesti o konkretnom događaju “u lipnju ove godine izvijestila” nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Tek u rujnu naložili poduzimanje izvida

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci u današnjem priopćenju navodi da je 5. rujna dostavilo i naložilo Sektoru kriminalističke policije PU primorsko-goranske poduzimanje izvida povodom kaznene prijave oštećenikove majke, koju je ovom državnom odvjetništvu ustupilo Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola.

Nakon što je odvjetnica oštećenika u rujnu dostavila državnom odvjetništvu cjelovitu medicinsku dokumentaciju KBC-a Rijeka i nove za predmet važne informacije, u listopadu su naloženi dodatni izvidi nadležnoj Prvoj policijskoj postaji Rijeka radi utvrđenja je li počinjeno kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti.

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci navodi i da o pojedinostima izvida ne može davati informacije zbog zakonske propisane tajnosti, a državnoodvjetničku odluku u predmetima oba riječka slučaja konzumacije određene tekućine će donijeti “po primitku rezultata svih provedenih izvida naloženih nadležnim državnim tijelima”.

Izvidi su se sveli na izjave zaposlenika u restoranu

Podsjetimo, do sada je vještačenjem utvrđeno da je sporna bila jedino boca mineralne koju je prošlog vikenda popio otrovani mladić iz Rijeke, dok u slučaju trovanja Stanka Lakovića, zbog proteka vremena, nije bilo moguće analizirati bočicu iz koje je popio piće.

Iz izjava zaposlenika restorana u kojem je došlo do trovanja moglo se zaključiti samo o kojem piću se radilo, ali ne i o kojoj seriji pića. Njegova odvjetnica rekla je da je i on u svibnju popio bočicu Romerquellea, kao i mladić koji je ozlijeđen za vikend.