Island u 24 sata pogodilo 1400 potresa, najjači 4,8 po Richteru. Svi zabrinuti zbog moguće erupcije vulkana

Najjači potres zabilježen je u blizini svjetski poznatog geotermalnog bazena Plava laguna

Lava flows from two fissures from a volcano near along the Fagradalsfjall on the Reykjanes Peninsula in Iceland on ,April 6, 2021. The volcanic eruption, which has been ongoing for more than two weeks in Iceland about 40 kilometers from Reykjavik, spread on April 5, 2021 with a new fault spewing lava, according to the meteorological institute. (Photo by Halldor KOLBEINS / AFP)
FOTO: AFP

Islandski meteorološki ured zabilježio je oko 1400 potresa u 24 sata prije podneva u četvrtak i dodatnih 800 potresa u prvih 14 sati petka. Island je jedno od najaktivnijih vulkanskih područja na Zemlji. Sedam potresa u četvrtak bilo je jačine četiri ili više stupnjeva po Richteru, a svi su se dogodili na poluotoku između Eldvoerpa i Sylingarfella. Najjači potres, magnitude 4,8 zbio se u blizini Plave lagune.

Svjetski poznati geotermalni bazen Plava laguna zatvoren je na tjedan dana zbog trenutne seizmičke aktivnosti oko lokacije. Činjenica da je jačih potresa više ne znači da je erupcija neizbježna, stoji u priopćenju islandskog Met Officea. Upozorili su da se mogu očekivati potresi od 5,5 stupnjeva po Richteru iako nema naznaka da magma probija put prema površini.

Ne može se predvidjeti kada će eruptirati

Trenutna aktivnost slična je onoj koja je prethodila prošlogodišnjoj erupciji Fagradalsfjalla koji od 2021. godine eruptira svake godine. Ne postoji način da se točno predvidi hoće li, gdje i kada vulkan eruptirati niti kolika bi erupcija mogla biti, kažu islandski stručnjaci za CNN.

Uvod je vrlo sličan trima prethodnim erupcijama na Islandu ali bi sve moglo i prestati slično kao 2020. godine. Potresi se javljaju u relativno izoliranom dijelu Islanda, a ako dođe do erupcije obavijest će biti poslana na sve mobilne telefone u tom području.