Istražuje se kako je histerija o trovanju uopće krenula. Cijenjeni kemičar misli da zna otkud otrov u boci mineralne

Dosad je utvrđeno da je mladić u Rijeci konzumirao vodu kontaminiranu nagrizajućim sredstvom

08.11.2023., Kastela - Boce Coca-Cole i Romerquelle vode. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL
FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Početkom tjedna društvenim mrežama proširile su se poruke u kojima se građane upozorava da ne konzumiraju mineralnu vodu “poznatog proizvođača” jer se više ljudi otrovalo te im je spaljen jednjak. Među ostalim, u porukama se spominjalo “dosta slučajeva” u KBC-u Rijeka, a kolale su i fotografije ozljeda navodno nastalih konzumacijom gaziranog pića.

Kako sada doznaje list 24 sata, u riječkoj bolnici provodi se interna istraga jesu li te poruke potekle iz samog KBC-a. Također, provjerava se i jesu li prosljeđivane snimke jednjaka autentične i pripadaju li njihovom pacijentu kod kojeg su ustanovljene ozljede nakon što je konzumirao Römerquelle u jednom riječkom kafiću.

Podsjetimo, u međuvremenu su i policija i KBC potvrdili trovanje u Rijeci, a Coca-Cola je priopćila da su “svjesni izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Romerquelle”.

Raos: ‘Vjerojatno prvih par boca kontaminirano’

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je danas priopćenje s rezultatima analize boce Romerquellea iz koje je pio otrovani mladić iz Rijeke. U bočici je pronađeno sredstvo za pranje ili odmašćivanje, dok je u 20 nespornih staklenih bočica istog pića zaprimljenih u originalnom pakiranju, “utvrđeno da sadrže prozirne tekućine čiji je pH 3,5 što odgovara pH vrijednostima ovakvih vrsta napitaka”.

Međutim, i dalje nije jasno tko je kriv za trovanje. Kemičar dr. sc. Nenad Raos za 24sata je komentirao rezultate analize bočice iz Rijeke.

“Netko nije provjerio je li prije punjenja pića sva lužina isprana, pa je vjerojatno prvih nekoliko boca kontaminirano. Inače, lužina masti pretvara u proteine te na taj način oštećuje tkiva. Može prouzročiti površinske ozljede sluznice, a tkiva se regeneriraju. Nadam se da neće biti novih slučajeva”, rekao je.

Kolike su šanse da je greška u pogonu?

Dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Ante Jukić, i prodekan istog fakulteta, prof. dr. Ernest Meštrović, kažu da je lužina s pH 13,6 pronađena u bočici mineralne vode, jako nagrizajuća. Može se koristiti i za čišćenje, ali vjerojatnost da se u tako visokoj koncentraciji koristi u proizvodnim pogonima u kojima Coca-Cola puni pića, tvrde, praktički ne postoji.

Također, ne vjeruju da je tekućina u mineralnoj završila u kafiću jer je bila tvornički zatvorena. Istovremeno isključuju i mogućnost da se pogreška dogodila u pogonu. Postoji i teorija da je netko namjerno ulio lužinu u bočicu, pa Jukić i Meštrović kažu kako se ova priča može nastaviti samo kroz kriminalističku istragu.