Prodekan Fakulteta kemijskog inženjerstva: 'Malo je vjerojatno da je netko u pogonu mogao nešto ubaciti u jednu bocu'

U Hrvatskoj su do sada zabilježena četiri slučaja trovanjem gaziranim pićem

FOTO: Screenshot HRT

Zbog sumnje u trovanje gaziranim pićem, tri su osobe završile u bolnici u Zagrebu, a jedna u Rijeci. Posljednji slučaj trovanja zabilježen je jučer navečer u Zagrebu. Prema neslužbenim informacijama, dva pacijenata iz Zagreba pila su Coca-Colu, dok je pacijent u Rijeci pio gaziranu vodu Romerquelle.

“Jako je čudno što se ovdje dogodilo”, kazao je sinoć u Otvorenom na HRT-u prof. Ernest Meštrović, prodekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

“Trebamo vidjeti nalaz i onda rekonstruirati koji se scenarij dogodio. Od ozbiljnih proizvođača očekujemo, a Coca-Cola to jest – da imaju kvalitetan sustav kvalitete koji bi mogao prevenirati ovakve neželjene slučajeve. Trebaju imati rigorozne kontrole kvalitete i one bi trebale utvrditi postojanje kontaminanta koji bi mogao ugroziti zdravlje”, kazao je.

‘Teško mi je vjerovati da se radi o sustavnom previdu’

Komentirajući da se Romerquelle puni u Austriji, a Coca-Cola u plastičnoj boci u Zagrebu, potvrdio je da se radi o dvije različite linije i tehnologije.

“Nakon što se pogon očisti, mora se raditi analiza i to se mora ponavljati sve dok se ne utvrdi neutralni ispir. To se moralo napraviti. Kontrola proizvodnje morala je dati zeleno svjetlo da se idu puniti boce. Teško mi je vjerovati da se radi o sustavnom previdu”, dodao je.

‘Treba se vratiti unatrag i vidjeti koja je to serija’

Ako je stvarno došlo do greške u proizvodnji, malo je vjerojatno da je jedna boca kontaminirana, naglasio je prof. Meštrović.

“Ako je kod pranja linije zaostala kiselina ili lužina sigurno se više boca napunilo s tim nedozvoljenim sredstvom. Treba se vratiti unatrag i vidjeti koja je to serija. Nekad se radi o jednoj smjeni, nekad o 24 sata, a nekad i o nekoliko dana rada – prije nego se linija opere”, kaže Meštrović.

Istaknuo je kako je malo vjerojatno da je netko u pogonu mogao nešto ubaciti u jednu bocu. Međutim, kaže, moguće je da je netko u transportu, u namjeri da našteti proizvođaču, zamijenio bocu s drugom, u koju je stavio neki sastojak a da se to ne može primijetiti. Ipak, upozorio je da su to samo špekulacije te da je potrebno sačekati nalaze.