Istupila mama djeteta kojem je odgajateljica stavljala selotejp na usta: ‘Ona će i dalje raditi…’

Prema svemu sudeći, odgojiteljica će ostati u vrtiću

FOTO: Screenshot/Danas.hr

Nakon što je više zabrinutih roditelja anonimno u medijima tvrdilo da je odgojiteljica selotejpom lijepila usta njihovoj djeci u vrtiću u zagrebačkom Trnskom – mučne detalje za RTL otkrila je mama koja je slučaj prijavila inspekciji.

Prema svim saznanjima, na meti odgojiteljice našao se njezin četverogodišnji sin. “Trenutno ne pokazuje da je to na njega ostavilo trag, iako je jedno vrijeme imao noćne more i vikao. Jedno vrijeme nije uopće htio ići u vrtić”, rekla je.

Nakon što je internom inspekcijom utvrđeno da je odgojiteljica djeci lijepila usta selotejpom, kaže, na razgovor ju je pozvala ravnateljica. “Tamo je bila i psihologinja. Rekle su mi da se po svim saznanjima i prikupljenim dokazima utvrdilo da se mom djetetu zalijepila traka na usta i to ne u svrhu igre, nego kao kazna. To se dogodilo kada su sjedili za stolom. On se beljio i rekao neku prostu riječ i u tom je trenu teta zalijepila traku na usta mome djetetu i još jednom dječaku”, ispričala je majka dječaka.

‘Rasplakala sam se’

“Rasplakala sam se jer nisam mogla vjerovati da se to dogodilo mome djetetu. Nakon što sam saznala za događaj, nisam ništa radila jer sam čekala potvrdu da se to stvarno dogodilo. Nikome nisam vjerovala. Čekala sam ravnateljicu i institucije da potvrde”, kazala je.

Dodaje da je odgojiteljica njenom djetetu usta zalijepila u dnevnom boravku pred svom djecom. Ravnateljica je, kaže majka, kontaktirala ministarstvo i nadležne službe.

U međuvremenu, roditelji su dali iskaz na policiji, kaže majka. Tvrdi da je zvala i pisala, među ostalim, resornom ministarstvu i pravobraniteljici za djecu. “U svakom mailu, svakom pozivu, predbacivali su nadležnost jedni na druge”, dodaje.

Odgojiteljica na bolovanju

Naposljetku su joj, kaže, odgovorili iz prosvjetne inspekcije. “Dobila sam papir na kojem je potvrđeno da se sve to i dogodilo. Oni, valjda, očekuju da se toj teti samo da opomena, a ja sam mislila da neće stati samo na tome jer takva osoba ne smije raditi s djecom”, kaže.

Prošli četvrtak je od ravnateljice vrtića dobila obavijest da će odgojiteljica i dalje raditi u vrtiću. “Imala sam trunku nade da će institucije odraditi svoje i zaštiti djecu, ali se to, nažalost, nije dogodilo”, priča. Dodaje da je najgore od svega što se radi o mladoj ženi kojoj je to prva samostalna grupa djece. “Možda bih shvatila da je to neka starija osoba kojoj je već dosta svega, iako ni to ne opravdavam”, ističe. Odgojiteljica je trenutačno na bolovanju.

Njezin sin joj je, kaže, rekao da ne želi da se ona ikad više vrati u vrtić. “Ako se vrati, ja više ne bi htio ići u vrtić”, kazala je.