Izgleda da je sabotažu Sjevernog toka organizirao neobuzdani ukrajinski pukovnik kojem sude zbog krađe borbenog aviona

Roman Červinski tvrdi da su ove tvrdnje, iznesene u najuglednijim svjetskim medijima, ruska propaganda

FOTO: screenshot YouTube

Washington Post i Der Spiegel izvijestili su tijekom vikenda da su “ukrajinski izvori” informirali neimenovane zapadne obavještajne agencije da je prošlogodišnji napad na plinovod Sjeverni tok koordinirao ukrajinski časnik.

Kako tvrde, riječ je o Romanu Červinskom, obavještajcu i operativcu specijalnih snaga visokog profila.

Červinski je u ponedjeljak odbacio tvrdnje da je on bio mozak iza podvodnih eksplozija koje su onesposobile plinovode Sjeverni tok 1 i 2 u rujnu prošle godine. Tvrdi da su optužbe protiv njega izmišljene iz političkih razloga te da su tvrdnje da je orkestrirao sabotažu bez odobrenja i znanja vlasti u Kijevu ruska propaganda, piše londonski The Times.

Bombe na dnu mora

Bombe postavljene na dno Baltičkog mora raznijele su tri od četiri cjevovoda koji transportiraju ruski prirodni plin u Njemačku. Sjeverni tok je sagrađen da bi Njemačkoj i nekim njezinim susjedima omogućio dobavljanje plina izravno iz Rusije bez oslanjanja na rute kroz Ukrajinu.

Njemački istražitelji naveli su kako vjeruju da je diverzija djelo šesteročlanog tima koji je koristio unajmljenu jahtu s koje su ronioci postavili eksploziv na dubinu od 70 do 80 metara. Tvrde da trag vodi do Ukrajine preko putničke agencije u Varšavi koja je korištena za iznajmljivanje broda. Ostaje nejasno u kojoj mjeri Nijemci vjeruju da je administracija predsjednika Volodimira Zelenskog bila svjesna ili kontrolirala ovu operaciju.

Nesuglasice sa Zelenskim

Godine 2020. Červinski je bio uključen u neuspješni pokušaj hvatanja nekoliko desetaka boraca iz plaćeničke skupine Wagner. Ukrajinska obavještajna služba dvije je godine planirala kako namamiti plaćenike pod lažnim izgovorima u Kijev, ali to je u posljednji tren odgođeno, po nalogu ureda Zelenskog. Misija je tada propala, a wagnerovci su umjesto toga privedeni u Bjelorusiji.

Červinski je javno okrivio ukrajinsko vodstvo za debakl, a kasnije je sugerirao da je skeptičan odgovor Kijeva na američka upozorenja u tjednima prije invazije 2022. rezultat “sustavnog rada ruskih agenata u vladi”.

U međuvremenu, ukrajinsko je tužiteljstvo pokrenulo kazneni progon protiv Červinskog zbog navodnog pokušaja krađe jednog borbenog aviona ruske proizvodnje, no on tvrdi da je žrtva politički montiranog procesa.

Reakcija Rusije

“Tragovi Ukrajine u ovoj sabotaži, ovom terorističkom činu, sve se više pojavljuju u izvješćima, istragama i medijskim napisima”, rekao je novinarima nakon objave ovih informacija glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Navodi se da predsjednik Zelenski možda nije bio upoznat s takvim djelovanjem svojih podređenih iz sigurnosnih agencija. Ovo je vrlo alarmantan signal ne samo za nas, već i za zemlje kolektivnog Zapada”, rekao je Peskov.

“Ako režim u Kijevu više ne kontrolira situaciju u vlastitoj zemlji, onda je to alarmantno i to isto treba uzeti u obzir”, dodao je Peskov.