Izrael i Hamas postigli dogovor o dostavljanju lijekova za taoce u Gazi

U zamjenu za humanitarnu i medicinsku pomoć najranjivijim civilima

FOTO: AFP

Izrael i palestinska militantna skupina Hamas postigli su dogovor, uz posredovanje Katra i Francuske, o dostavi hitnih lijekova za 45 izraelskih talaca u Gazi, u zamjenu za humanitarnu i medicinsku pomoć najranjivijim civilima. Katar i Francuska rekli su da će pomoć iz Katra otići za Egipat u srijedu, prije nego što bude prevezena preko graničnog prijelaza Rafah.

Glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed al-Ansari priopćio je da sporazum znači da će “lijekovi uz drugu humanitarnu pomoć biti dostavljeni u Pojas Gaze, u najpogođenija i najranjivija područja, u zamjenu za dostavu lijekova koji su potrebni izraelskim taocima u Gazi”.

Nije rekao koliko i kakva će pomoć biti dostavljena civilima.

Pregovori trajali tjednima

Philippe Lalliot, čelnik kriznog centra francuskog ministarstva vanjskih poslova koji radi na organizaciji humanitarne pomoći, ranije je rekao da pregovori traju tjednima i da je prvotna ideja proistekla od obitelji nekih izraelskih talaca.

Posebni medicinski paketi za nekoliko mjeseci, koji su sastavljeni u Francuskoj, bit će dostavljeni svakom od 45 talaca. Međunarodni odbor Crvenog križa koordinirat će na terenu.

U Gazi se i dalje nalaze tri Francuza, no nijednom od njih nisu hitno potrebni lijekovi, rekao je Lalliot.