Izraelci su u tajnosti razvili novo oružje za borbu u tunelima ispod Gaze. Prilično je revolucionarno, a ima i spektakularan nadimak

U 'Gaza Metrou' su smješteni mnogi taoci

A member of the Palestinian Islamic Jihad militant group walks in a tunnel in the Gaza strip, on April 17, 2022, during a media tour amid escalating violence with Israel. More than 20 Palestinians and Israelis were wounded in several incidents in and around Jerusalem's flashpoint Al-Aqsa Mosque complex, two days after major violence at the site. (Photo by Mahmud HAMS / AFP)
FOTO: AFP

Izraelske obrambene snage (IDF) koristit će nove “spužva-bombe” tijekom borbi u Gazi, piše Telegraph. Radi se o kemijskim bombama koje ne sadrže eksploziv, već se koriste za zatvaranje rupa, odnosno, ulaza u podzemne tunele.

Naime, ispod Gaze se nalazi kompleksna mreža kolokvijalnog naziva “Gaza Metro”. Radi se o golemom labirintu tunela, koji se prema nekim navodima proteže kilometrima pod zemljom, a koriste se za prijevoz ljudi i robe, skladištenje raketa i streljiva te smještaj Hamasovih zapovjednih i kontrolnih centara.

Međutim, IDF nije komentirao korištenje navedenih bombi. Način na koje funkcioniraju je takav da stvaraju iznenadnu eksploziju pjene koja se brzo širi i potom stvrdnjava.

Opasne komplikacije

Izraelski vojnici viđeni su kako ih postavljaju tijekom vježbi 2021. godine kod lažnog sustava tunela u vojnoj bazi Tze’Elim nedaleko od granice s Gazom. Inače, vjeruje se kako su u “Gaza Metrou” smješteni mnogi taoci.

Smatra se kako je mreža tunela dugačka stotine kilometara i ima brojne zamke. Novi IDF-ov alat trebao bi spriječiti Hamasove borce u kretanju tunelom.

“Spužva-bombe” su specijalizirani uređaji smješteni u čvrstoj plastičnoj posudi. Imaju metalnu pregradu u centru koja odvaja dvije različite tekućine. Nakon što se pregrada izvuče, tekućine se miješaju i izazivaju reakciju. Međutim, u primjeni ovog uređaja može doći do opasnih komplikacija.

Neki vojnici izgubili vid

“Spužva-bomba” je opasna za one koji njome rukuju, a neki su izraelski vojnici izgubili vid zbog pogrešnog rukovanja bombom, piše Telegraph. Kako bi zaštitili vojnike, mogli bi se koristiti roboti i dronovi kao pomoć pri navigaciji u tunelima, ali i s tim je bilo poteškoća.

Nekim robotima upravljat će se žicama koje se namataju iz stražnjeg dijela uređaja. Drugi će se oslanjati na standardne radio valove, ali je to prilično teško izvesti pod zemljom.

Mikro-dronovi, koji se mogu držati na dlanu, također se mogu koristiti, ali i oni ovise o radijskom signalu. Tehnološka tvrtka Roboteam sa sjedištem u Izraelu razvila je IRIS, mali dron koji se može bacati i kojim se može daljinski upravljati.

Podzemno ratovanje

Uz IRIS, tvrtka je razvila i MTGR (micro tactical ground robot). Radi se o robotu koji se može penjati uz stepenice i dizajniran je da njime upravljaju vojnici u zgradama i špiljama.

John Spencer, bivši američki bojnik koji vodi studije urbanog ratovanja na američkom West Pointu, kaže da su podzemne borbe više nalik onima pod vodom nego u zgradama. “Ništa što se koristi na površini ne radi na isti način ili s istom učinkovitošću ispod zemlje”, rekao je.

Hamas je integrirao podzemno ratovanje u svoju cjelokupnu vojnu strategiju. Tuneli, od kojih su neki izgrađeni prije nekoliko desetljeća, više nisu samo skloništa, već su sastavni dijelovi šireg plana za pripremu terena i postavljanje zasjede izraelskim snagama.

Velika dvojba pred IDF-om

Mnogi se protežu ispod civilnih objekata, s ulaznim i izlaznim točkama u stanovima i drugim civilnim zgradama, piše Telegraph. “Standardni” tunel je visok oko 2 metra i širok 1 metar, što omogućuje brzu izgradnju. Tuneli su ponekad utvrđeni betonom i metalom, ali nisu posebno sofisticirani. Drugi pak imaju struju, vodu i ventilaciju.

U nekim dijelovima čak se smatra da postoji mali željeznički sustav za prijevoz oružja i građevinske opreme. IDF mora odlučiti želi li vojne strukture učiniti beskorisnima tako da u njih uliju beton.

S druge strane, možda će strukture ostaviti netaknutima, tjerajući borce Hamasa s puta dok se kreću tim kompleksnim labirintom u potrazi za taocima. Obični vojni odgovori na tunele, poput korištenja eksploziva za njihovo uništenje ili poplavljivanja, vjerojatno nisu praktični, piše Telegraph.