Izvještaj tajnih kupaca porazan po Vladu. U 15 mjeseci ništa nije pojeftinilo, proizvod kojem je zamrznuta cijena čak i poskupio

Projekt 'Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj' traje još mjesec dana

24.08.2022.Zagreb - U NSK je odrzano svecano primanje veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske. Prigodno se obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Još mjesec dana traje obvezno dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima. Paralelno s tim ide i projekt “Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj”.

Tajni kupci Hrvatske udruge za zaštitu potrošača (HUZP) od kolovoza prošle godine pratili su kretanje cijena 60 proizvoda i 36 usluga u Zagrebu, Sisku i Puli, dok se u drugim gradovima cijenama bave tajni kupci još pet drugih udruga.

Predsjednica HUZP-a Ana Knežević za N1 je istaknula važan nedostatak projekta. Kaže da od početka rada na ovom projektu njezina udruga prati jedne te iste proizvode i trgovine, pa trgovci već nakon prvog izvješća znaju koje se cijene i u gdje prate.

Nigdje pojeftinjenja, samo poskupljenja

Knežević je otkrila da u 15 mjeseci sudjelovanja u projektu, tajni kupci HUZP-a nisu zabilježili niti jedno pojeftinjenje, već samo poskupljenja.

”Ako je pojeftinjenja i bilo, tada su to bile trgovačke akcije nakon kojih su cijene vraćene na staro ili cijene proizvoda ograničenih Vladinim mjerama. Mimo toga, baš nijedan proizvod koji smo pratili nije pojeftinio u ovom razdoblju”, ističe Knežević.

Narasla cijena čokolade, iako je zamrznuta

Bizarnu su pak situaciju tajni kupci otkrili kod – mliječne čokolade. Ona je nakon Vladinog ograničenja cijena u rujnu ove godine poskupila.

”Njezina je cijena bila ograničena, ali dotadašnja cijena bila je niža od ograničene. Trgovac je iskoristio priliku i povećao cijenu za 40 centi, tako da čokolada sada ima ograničenu cijenu, ali je potrošači plaćaju više nego prije ograničenja”, pojašnjava Knežević.

Upozorila je i da trgovci cijene u eurima ističu velikim brojkama, a one u kunama sitnima. ”Većini kupaca trebalo povećalo da bi ih pročitali i usporedili”, kaže.

Predložili dulje dvojno iskazivanje cijena

HUZP je Ministarstvu financija predložio i da se dvojno iskazivanje cijena produlji na još šest mjeseci, odnosno do srpnja sljedeće godine jer smatraju da se dio ljudi još uvijek nije naviknuo na eure.

Međutim, ministar financija Marko Primorac u javnosti je više je puta ponovio da nema potrebe za produljenjem dvojnog iskazivanja cijena.